Hlavní obsah

Koruna opět atakovala rekordy, posílila pod 25,50 za euro

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká měna ve středu dopoledne opět atakovala svá historická maxima. Vůči euru se kurz koruny dostal až na 25,47 Kč/EUR. Odpoledne si maximum vylepšila o jeden halíř na 25,46 Kč/EUR. Vůči dolaru se kurz pohyboval na 17,55 Kč/USD. Vyplývá to z údajů Patria Online. Novinkám to potvrdil ekonomický analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Článek

"Těžko říct, co za posilováním stálo. V průběhu úterý posilovaly regionální měny, z čehož těžila i česká měna," potvrdil Frayer.

Podle něj je však současný kurz koruny značně nadhodnocený. Prý tak lze očekávat korekci.

Podle něj je však současný kurz koruny značně nadhodnocený. Prý tak lze očekávat korekci.

"Toto tempo růstu není zdravé. Korekce by měla přijít ve druhém kvartálu, který bude poznamenán vyplácením dividend," řekl analytik.

Významným pozitivem již několik týdnů trvajících rekordů tuzemské měny je dopad na růst cen a tím i na inflaci. Díky posilující měně se snižují importní ceny a inflace tak výrazně neakceleruje, jak připomněl Frayer.

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl připomněl, že v pátek přijdou předběžné výsledky odhadu českého HDP za čtvrtý kvartál loňského roku a očekává se, že budou příznivé. "My odhadujeme HDP na šest procent. Výsledky by měly potvrdit, žemáme silnou ekonomiku, což posiluje i korunu," uzavřel Michl.

Reklama

Výběr článků

Načítám