Hlavní obsah

Gazprom stále hrozí přerušením dodávek plynu do Ukrajiny

Novinky, aš, Novinky, RIA-Novosti, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Delegace ukrajinské ropné plynařské společnosti Naftogaz v pondělí zahájila jednání o vyřešení krize kvůli údajnému neplacení dodávek plynu Gazpromu. Gazprom hrozí přerušením dodávek plynu, jestliže Naftogaz během pondělka nezaplatí dlužnou částku 1,5 miliardy dolarů. Obě strany ale ujistily, že přerušení dodávek plynu do Ukrajiny neohrozí jeho dodávky do dalších zemí Středí a Západní Evropy.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Gazprom hrozí přerušením dodávek plynu

Článek

Naftogaz je ochoten zaplatit, ale požaduje přímá jednání s Gazpromem a ne s jeho dceřinými společnostmi, které podle Ukrajinců zvyšují cenu plynu.

„Naftogaz je připraven uhradit částku v plné výši výměnou za přímou dohodu s Gazpromem,“ uvedla ukrajinská vláda. Její premiérka Julija Tymošenková sdělila, že chce obejít zbytečné mezičlánky, zejména švýcarskou firmu RosUkEnergo, vlastněnou z poloviny Gazpromem, které zvyšují cenu plynu. Sama navrhuje likvidaci této firmy.

Gazprom zajišťuje pro Ukrajinu dodávky zemního plynu nakoupeného v Turkmenistánu a dalších středoasijských zemích. Podle ruského prvního náměstka premiéra Sergeje Ivanova je problém důsledkem nezvykle chladné zimy, která postihla Střední Asii. Tamní společnosti proto nemohou plnit dodávky ve slíbené výši a RosUkrEnero dodal ruský plyn. Tisíc kubíků plynu z Turkmenistánu ale stojí 179,5 dolaru, zatímco plyn zajištěný společností RosUkrEnergo vyjde na 314,7 dolaru.

V pondělí jednají v Moskvě o sporu nejvyšší představitelé Naftogazu včetně jeho ředitele. V úterý má do Moskvy přicestovat i ukrajinský prezident Viktor Juščenko. I on bude jednat o ceně plynu.

Spory o dodávky plynu mezi Ukrajinou a Ruskem trvají už několik let a Gazprom už několikrát dodávky přerušil. Nechtěl Ukrajině prodávat plyn za dříve domluvenou nižší cenu než je tržní. Přerušení dodávek se projevilo i na omezení dodávek do dalších evropských zemí včetně ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám