Hlavní obsah

Nezaměstnanost v lednu stoupla jen nepatrně

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Domácí míra nezaměstnanosti v lednu stoupla na 6,1 procenta z šesti procent na konci loňského roku. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se zvýšil na 340 436 osob. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Článek

Podporu v nezaměstnanosti poskytovaly v lednu 2008 úřady práce 123 831 uchazečům o zaměstnání, tedy 34 % všech osob vedených v evidenci.

"V letošním roce očekáváme další postupné snižování míry nezaměstnanosti, ale ne tak rychlé, jaké jsme zažili v loňském roce," uvedl analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Podle něj za tím bude stát očekávané snížení tempa růstu ekonomiky v letošním roce.

Průměrná míra nezaměstnanosti dle metodiky MPSV by se letos mohla pohybovat 5,5 procenta, přičemž minimální úroveň lze očekávat v říjnu, a to na hladině 5 procent.

"Letošní lednový nárůst nezaměstnanosti byl neobvykle nízký. To svědčí o tom, že na trhu práce přetrvává napjatá situace a lidé, kteří se ocitnou bez zaměstnání, rychle nalézají nové pracovní uplatnění," uzavřel Mertlík.

Místa s nejvyšší nezaměstnaností (v %)
Most15,3
Karviná13,4
Jeseník12,2
Teplice12,2
Místa s nejnižší nezaměstnaností (v %)
Praha-východ1,8
Praha-západ1,9
Praha2,2
Mladá Boleslav2,2

Reklama

Výběr článků

Načítám