Hlavní obsah

Antimonopolní úřad si posvítí na Albatros kvůli Potterovi

Novinky, Tomáš Holý
BRNO

Nakladatelství Albatros v úterý upozornilo na to, že Tesco prodává kopie knihy Harry Potter a relikvie smrti, ačkoliv ji neodebralo přímo od něj. Proto si myslí, že Tesco odebralo padělky. Do sporu se ale ve čtvrtek vložil antimonopolní úřad, který bude vyšetřovat samotný Albatros za to, že Tesku odmítl knihy dodat.

Článek

"Tato společnost odmítla dodat své zboží (nové vydání knihy o Harry Potterovi) některým odběratelům (např. Tesco) s tím, že je neobdrží v první vlně, ale až zhruba za měsíc," uvedl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina.

Dodal, že Albatros je podezřelý z možného zneužití dominantního postavení na trhu.

Nakladatelství již od antimonopolního úřadu již obdrželo žádost o poskytnutí informací k prodeji knihy Harry Potter a relikvie smrti. "Připravujeme podklady v souvislosti s prodejem knihy a dodáme je v požadovaném termínu," řekl Novinkám Radovan Suk z marketingu Albatrosu.

V kauze jde i o spor o cenu publikace. V knihkupectvích se prodává za 549 korun, zatímco Tesco ho nabízí o padesát korun levněji. I to je jeden z důvodů, proč Albatros chtěl, aby řetězec zastavil prodej knihy.

Tesco tvrdí, že prodává originály

"Podle našeho názoru nemá Albatros právo zasahovat do našeho prodeje, proto v něm pokračujeme. Máme platnou smlouvu s dodavatelem na originální výtisky posledního dílu o Harry Potterovi. Tyto dokumenty jsme ochotni kdykoliv předložit," řekla Novinkám mluvčí Tesco Stores ČR Jana Matějková.

Navíc obchod rozšíří počet prodejen, kde bude kniha k dispozici a dokoupí další výtisky.

Kdo za smlouvou konkrétně stojí však prozradit nechtěla. "Je to naše obchodní tajemství. Navíc nechceme dodavatele stáhnout do tohoto mediálního sporu," uzavřela Matějková.

Anketa

Zajímá vás, jak skončí sága o Harry Potterovi?
Ano, přečetl jsem si originál.
11,1 %
Ano, přečetl jsem si český překlad.
21,4 %
Ne, vůbec mě to nezajímá.
56,7 %
Nevím, ale počkám si na film.
10,8 %
Celkem hlasovalo 2541 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám