Hlavní obsah

Obviněný makléř Kerviel: Nebudu obětním beránkem

Právo, nek
FRANCIE

Makléř francouzské banky Société Générale (SG) Jérôme Kerviel (31) obviněný ze způsobení miliardových ztrát peněžního ústavu je ochoten převzít „svůj díl odpovědnosti“ za tuto újmu, avšak nemíní dělat „obětního beránka“. Kerviel to uvedl v rozhovoru pro agenturu AFP, prvním interview, které poskytl po vypuknutí skandálu.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bance Société Générale hrozí údajně ještě další skandály.

Článek

Podrobnosti ke sporným transakcím, které ztráty způsobily, ale nechce zatím sdělit. To prý učiní až před soudci. Hovořil jen o psychologii elektronického spekulování s velkými sumami. „Ztrácíte přitom jakékoli ponětí o sumách. Je to abstraktní. Necháváte se tím trochu unést,“ uvedl.

Jednatřicetiletý Kerviel interview poskytl v pařížské kanceláři své advokátky Elisabeth Meyerové. Podle AFP vypadal uvolněně, usmíval se a odmítl informace, že má zdravotní problémy. „Netrpím sebevražednými sklony ani depresemi,“ prohlásil.

Bance údajně hrozí další skandál

Kerviel byl zatčen dva dny po oznámení skandálu SG a podroben výslechům. Za další dva dny byl ale propuštěn, proti čemuž se odvolalo státní zastupitelství. Kerviel je vyšetřován pro podezření z falšování dokumentů, zneužívání počítačů a zneužití důvěry, avšak zatím nikoli kvůli podvodu.

Podle středečního vydání listu Le Parisien hrozí SG další aféra. Kontrolní orgány banky totiž narazily na síť několika set kont, přes něž možná tekly špinavé peníze z Ruska.

SG o tom již minulý týden informovala ministerstvo financí, jejíž speciální jednotka pro odhalování transakcí se špinavými penězi ihned zahájila vyšetřování. Jde o desítky nebo dokonce stovky miliónů eur, které leží na zmíněných kontech a jejichž původ je nejasný, citoval deník nejmenovaný zdroj, jenž je s případem obeznámen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám