Hlavní obsah

Rekordy koruny mohou ohrozit český export

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Koruna v úterý dopoledne opět sáhla na historická maxima. Její kurz vůči euru prolomil magickou hranici 25,60 korun za euro a v jeden okamžik se dostal až na 25,57 Kč/EUR. K dolaru je kurz 17,42 K4/EUR. Novinkám to potvrdil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Článek

„Je to pokračování trendu z minulých dní,“ komentoval silnou tuzemskou měnu Vejmělek.

Podle něj za posilováním stojí špatná ekonomická data z Evropy. Ta mají za následek, že se investoři přesouvají do ekonomik, kde jsou dobrá čísla, což je právě náš region.

Koruna je prý v současné době silnější, než by možná měla být. Navíc by to negativně mohlo ovlivnit český export. Obavy z americké recese, která se v posledních několika týdnech stále výrazněji přetřásá se totiž postupně přelívá do Evropy. Přitom právě zde má ČR nejvíce obchodních partnerů, zejména v Německu.

Pokud zde dojde k oslabení ekonomiky, tak v kombinaci se silnou korunou to může ohrozit české exportéry. „Dřív nebo později však dojde ke korekci kurzu české měny,“ dodal Vejmělek s tím, že velmi silná měna může zapůsobit i na Českou národní banku, která má zasedat ve čtvrtek. Prý by nemusel zvedat úrokové sazby, což se od ní ale v poslední době očekává.

Reklama

Související články

Koruna opět vylepšila rekord vůči dolaru

Koruna znovu překonala svůj rekord k dolaru a v pondělí dopoledne se obchodovala na 17,39 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Důvodem...

Dolar prudce oslabil, koruna trhla další rekord

Koruna vůči dolaru v pátek posílila a vylepšila své maximum na 17,29 Kč/USD. Přispěl k tomu propad americké měny na světových trzích po informacích po snížení...

Výběr článků

Načítám