Hlavní obsah

Češi nakupují akcie nejvíce v historii

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Češi se nechávají zlákat nízkou cenou akcií a stále víc se vrhají do riskantních podniků na burze. Vidina tučných zisků u mnoha lidí přebíjí strach z hrozící recese ve Spojených státech. Ten v posledních týdnech nevypočitatelně srážel ceny akcií dolů.

Článek

Za leden, během kterého se pražská burza propadla o více než 17 procent, tedy nejvíc za 15 let své existence, hlásí někteří tuzemští makléři největší nárůsty klientů v historii. Zbytek se shoduje, že přírůstky nových investorů jsou letos „velmi nadprůměrné“.

Největší český online broker, Fio, burzovní společnost, získal během ledna 1020 nových klientů. „Leden 2008 představuje v patnáctileté historii Fio nejúspěšnější období,“ řekl Právu Jiří Vodička ze skupiny Fio.

Dvojnásobný nárůst klientů zaznamenali proti loňskému lednu makléři společnosti Patria Direct. Nově začalo s jejich pomocí obchodovat s akciemi 228 lidí. Společnost v lednu realizovala celkem 13 000 příkazů investorů z řad fyzických osob, přičemž průměrný měsíční počet v roce 2007 byl sedm tisíc příkazů.

Brokerjet České spořitelny nalákal v prvním měsíci roku na své služby téměř 400 nových klientů, zhruba o 15 procent víc než ve stejném období loni. „Letošní leden byl co do počtu klientů skutečně nadprůměrný, což určitě ovlivnila situace na akciovém trhu,“ potvrdil Právu obchodní ředitel brokerjetu ČS Libor Janoušek.

Společnost Atlantik FT získala v lednu zhruba o třetinu víc klientů než před rokem. „Zajímavější je ale 400procentní nárůst počtu dotazů na situaci na trzích ze strany potenciálních zájemců o obchodování,“ upozornil marketingvý ředitel Atlantiku Jan Dobiáš.

Zájem lidí o finanční trhy podle něj stoupl poté, co se staly středem pozornosti médií. „Rozhodující ovšem bude, zda noví účastníci budou opravdu reálně obchodovat, nebo zda se jen svezou na módní vlně, ale reálný objem se zas tak dramaticky nezvýší,“ dodal Dobiáš.

Ostražitost je stále na místě

Pražská burza v minulém týdnu třikrát změnila směr, a přestože se jí díky pátečnímu silnému růstu podařilo zastavit letošní rekordní propad, podle analytiků by zájemci o obchodování s akciemi měli zůstat i nadále velmi obezřetní.

Zpomalující americké hospodářství totiž podle většiny ekonomů míří pravděpodobně do recese a každý signál o problémech v největší světové ekonomice bude nadále představovat pro akciové trhy, fungující jako propojené nádoby, tvrdou zkoušku. „Trhy budou v příštích týdnech až měsících stále volatilní a investoři by měli při investicích postupovat opatrně a pozice postupně akumulovat,“ radí makléř společnosti Fio David Brzek.

Navíc přetrvávají obavy z dalších miliardových odpisů v peněžních ústavech. Kvůli hypoteční krizi již musely světové banky odepsat celkem asi 100 miliard dolarů (zhruba 1,73 biliónu Kč) ztrát. O pomoc s navýšením kapitálu se na bohaté asijské investory už obrátili i američtí giganti Citigroup a Merrill Lynch či švýcarská banka UBS.

Pokračování sestupného vývoje na akciových burzách tak není podle analytiků možné vyloučit ani v únoru. „Vše bude záviset na vývoji okolních trhů a ekonomik s primárním důrazem na ekonomiku Spojených států,“ varuje šéf správy majetku banky Sal. Oppenheim Petr Žabža.

Stoupl zájem také o jiné investice

Letošní vývoj na burzách podle odborníků obecně zvýšil zájem lidí i o konzervativnější investice než jsou akcie. Velký růst popularity nyní zažívají, i díky marketingové podpoře některých finančních ústavů, spořící účty.

Ty dnes nabízejí tříprocentní i vyšší roční úrokovou sazbu bez nutnosti držet vklad na účtu předem stanovenou dobu. Na sporokonta lákají v Česku klienty zatím převážně menší banky, nebývalý zájem lidí o tyto účty ale potvrzují i ty největší.

„Zájem o spořící účty během ledna výrazně vzrostl oproti přecházejícímu měsíci a ještě výrazněji oproti lednu 2007. Počet nově otevřených spořících účtů za leden 2008 se bude blížit k 2000, což je téměř čtyřikrát víc než ve stejném měsíci před rokem,“ potvrdil Právu Tomáš Kopecký ze skupiny ČSOB. Jako další ze zajímavých možností investování nyní analytici doporučují i dluhopisy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám