Hlavní obsah

Koruna opět atakuje historické rekordy, tentokrát vůči euru

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA
Aktualizováno

Na nové historické maximum se dostala v pondělí odpoledne česká měna. Její kurz se dostal na 25,72 koruny za euro. O několik hodin později se koruna vyšplhala ještě o několik haléřů výše, a to na 25,63 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Článek

Novinkám to potvrdil analytik společnosti Citco Tomáš Volf. Dodal, že dobrá nálada se projevuje i na akciových trzích. Index PX roste téměř o 2,5 procenta.

Důvodem posilování české koruny je nečekané sbližování tuzemských úrokových sazeb s eurozónou.

"Předčilo to veškerá očekávání. Samozřejmě to zvyšuje výnosnost investic do české koruny," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Podle něj lze očekávat silnou korunu i v následujících dnech, protože ve čtvrtek bude zasedat Česká národní banka. "Všichni čekají, že banka zvýší úrokové sazby. Navíc výhledově by v eurozóně sazby mohly klesnout, což oboje dává sílu koruně," uzavřel Michl.

"Pozitivní nálada na globálních trzích vůči rizikovějším aktivům se odrazila i v posilování domácí měny. Silná technická úroveň podpory na 25,80 CZK/EUR v průběhu ledna několikrát odolávala atakům české koruny. Dnes se ji však tuto hladinu podařilo již prolomit a stanovila své nové maximum na 25,63 CZK/EUR," přidal se Miroslav Frayer z Komerční banky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám