Hlavní obsah

Dolar prudce oslabil, koruna trhla další rekord

Koruna vůči dolaru v pátek posílila a vylepšila své maximum na 17,29 Kč/USD. Přispěl k tomu propad americké měny na světových trzích po informacích po snížení počtu volných pracovních míst v USA.

Článek

V lednu ubylo v USA 17 000 pracovních míst, což je největší pokles za posledních 4,5 roku. Nejvíce míst ubylo ve stavebnictví a zpracovatelském průmyslu. "Počet nově vytvořených pracovních míst za leden nečekaně klesl namísto očekávaného vzestupu," sdělil analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

To jen potvrzuje obavy z recese tamní ekonomiky. Ta podle statistik za poslední čtvrtletí vzrostla o pouhých 0,6 procenta. Ve srovnání s předchozími měsíci je to výrazný propad a nejhorší výsledek za pět let. Amerika je tak zase o krůček blíž k obávané recesi. HDP USA vrostlo za celý loňský rok o 2,2 procenta, což je nejméně od roku 2002.

Dolar vůči euru oslabil na 1,4920 USD/EUR. Americká měna je nyní citlivá na jakékoliv špatné zprávy a další její pokles v dalších dnech se nedá vyloučit, upozornil analytik společnosti CITCO - Finanční trhy Jiří Šimek.

Reklama

Související články

Fed snížil úrokovou míru na tři procenta

Americká centrální banka (Fed) snížila ve středu základní úrokovou míru o půl procentního bodu na tři procenta. Stalo se tak na řádném zasedání Fedu. Bankéři...

Výběr článků

Načítám