Hlavní obsah

Ekonomika poroste pomaleji, odhaduje ministerstvo

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ministerstvo financí snížilo odhad růstu HDP pro tento rok na 4,7 procenta. Poslední odhad byl 5,0 procent. Přitom odhad na loňský rok byl 6,1 procentas. V roce 2009 by ekonomika měla růst o 5,1 procenta. Průměrnou inflaci vidí ministerstvo na 5,5 procentech. Podle analytiků za poklesem stojí stálá obava z recese americké ekonomiky.

Článek

"Za touto prognózou stojí stálá obava z recese americké ekonomiky, což by se projevilo i v eurozóně," okomentoval pro Novinky čerstvá data analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

To potvrdil i analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Podle něj by Českou ekonomiku mohlo ohrozit především přelití americké recese do Německa. Právě s ním je ČR největším obchodním partnerem, proto by zpomalení tamní ekonomiky velice ovlivnilo i tu naší.

Podle Vejmělka za zpomalením růstu letošního HDP bude stát především menší spotřeba domácností, která byla tahounem v loňském roce, či daňová reforma. Navíc prognóza Komerční banky je ještě pesimističtější. "Růst HDP by mohlo spadnout pod čtyři procenta," dodal Vejmělek.

Nepříliš radostně vidí anylytik i letošní inflaci. Zatímco podle ministerstva financí by měla dosáhnout 5,5 procenta, podle ekonoma bude 5,9 procenta.

Prognóza ministerstva financí (v %)
20082009
HDP4,75,1
inflace5,52,3
nezaměstnanost4,44,1

Reklama

Výběr článků

Načítám