Hlavní obsah

Návrh ČSSD na nižší DPH neprošel ani prvním čtením

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokracie ve středu ve Sněmovně neuspěla s návrhem, aby se snížená sazba daně z přidané hodnoty vrátila z devíti na pět procent. Poslanci návrh zamítli hned v prvním čtení. Pro návrh na zamítnutí hlasovalo 89 přítomných poslanců z koaličních stran včetně nezařazených poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Proti bylo 81 přítomných opozičních poslanců.

Článek

Je to už druhý nezdařený pokus ČSSD. Sociální demokracie chtěla novelu projednat ještě loni v prosinci před startem reformy, ale koalice návrh smetla.

ČSSD kritizuje, že vyšší DPH vede ke zbytečnému zdražení základních potřeb rodin, tedy potravin, léků, tepla, hromadné dopravy, nových bytů a domů atd.

V rozpravě opozice ostře kritizovala reformu veřejných financí. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) ve své reakci použil argumenty prezidentského kandidáta ekonoma Jana Švejnara, jehož ČSSD podporuje. "Lidé budou motivováni, aby více vydělávali. Stát bude o něco méně trestat úspěch. V obchodech budou (lidé) naopak více přemýšlet, za co utrácejí,“ citoval ministr Švejnarovy výroky v tisku.

Sám Švejnar na odpolední tiskové konferenci potvrdil, že je pro to, aby se daňová zátěž více uvalila na přidanou hodnotu a méně na osobní příjmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám