Hlavní obsah

Finanční obr Société Générale, vlastník KB, je v krizi

Novinky, toh, France 24

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dusná atmosféra kolem jedné z největších francouzských bank se začíná pomalu stupňovat. Tamní ministryně financí připustila, že Société Générale je v krizi. Ta propukla po oznámení skandálu s defraudací pěti miliard eur.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Sídlo Société Générale

Článek

"Nemůžeme popřít, že je Société Générale v krizi," oznámila podle France 24 ministryně financí Christine Lagardeová.

Podle ní je nutné, aby Francie vyvinula větší úsilí za lepší regulací bank a s tím i spjatou transparentnost finančních obchodů. Otázka zabezpečení obchodů finančních institucí se stala velkým problémem minulý týden, kdy Société Générale přiznala, že její makléř špatnými obchody zpronevěřil na pět miliard eur.

Posléze však řada odborníků vyjádřila nedůvěru k tomuto tvrzení. Prý totiž není tak snadné, aby se jednomu člověku povedlo zpronevěřit takovou částku. Banka si tak mohla jen krýt záda.

Makléř Jérôme Kerviel, který měl defraudaci způsobit, byl včera vyslechnut. Kervielovi bylo večer formálně sděleno obvinění a byl propuštěn na svobodu. Jeho advokátka řekla, že je obviněn zvlášť ze zneužití důvěry, falšování listin a narušení počítačové bezpečnosti, ale ne z podvodu.

Komerční banka by ohrožena být neměla

Na finančních trzích se nyní spekuluje, že vlastník Komerční banky by mohl skončit ve skupině BNP Paribas, což je největší banka ve Francii. Této verzi nahrává i fakt, že BNP Paribas už v roce 1999 o Société Générale usilovala, banka se ale tlaku ubránila. Námitky by přitom nemuseli mít ani politici, kterým by patrně vadil jen zájemce ze zahraničí.

Akcie Société Générale od vypuknutí skandálu ztratily už přes 20 procent, od začátku roku se ztráty blíží 30 procentům. Investiční banka Lehman Brothers je přesto nedoporučuje k nákupu, i když tak výrazný pokles by mohl k nákupu lákat, uvedla ČTK.

Novinkám mluvčí Komerční banky však již dříve potvrdila, že na hospodaření KB nebude mít kauza vliv.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám