Hlavní obsah

Kapsch: Situace na burzách se do půl roku zklidní

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální ředitel společnosti Kapsch, která v tuzemsku postavila systém mýtných bran, poskytl Právu rozhovor. V něm se George Kapsch vyjadřuje o vstupu firmy na vídeňskou burzu či o současné krizi s cennými papíry.

Článek

Kapsch loni vstoupil na vídeňskou burzu, zůstává ale tradičním rodinným podnikem. Jak to jde dohromady?

Chtěl bych jen připomenout, že náš podnik založil můj prapradědeček v roce 1892 a nyní je v rukou již čtvrté generace. To platí i po našem uvedení na burzu. Obchoduje se na ní třicet procent akcií Kapsche, ale 70 procent zůstává v majetku naší rodiny. 

Rychle se rozvíjející firmy si chodí na burzu pro peníze na další investice. Od loňského léta však kapitálové trhy na celém světě prožívají těžké časy. Ceny akcií klesají a hovoří se dokonce o krizi. Jak vnímáte tento stav?

Nynější situace se dotýká každého účastníka burzy, a tedy i firmy Kapsch. Naše hospodářské výsledky se ale nezhoršují. Navíc věřím, že se karta obrátí a kurzy zamíří opět vzhůru. Dnes vidíme celosvětově, že kurz akcií nemá s hodnotou podniku téměř žádnou souvislost. Ostatně na burzách lze běžně vysledovat období, kdy kurzy stojí nad či naopak pod cenou. 

Přesto hospodářská situace v USA, která podle některých analytiků může skutečně přerůst v recesi, není ani pro Evropu příliš povzbudivá. Stále se přece traduje, že chytí-li finanční trh v USA rýmu, dostane Evropa zápal plic.

S tím bych tak docela nesouhlasil. Myslím, že Evropa nemusí vždy podléhat či dokonce propadat vlivům z USA. Díky Evropské unii je dnes jiná, silnější a nezávislejší. Jde svou cestou. Jen je škoda, že děláme stále stejné chyby a z předchozích krizí jsme se nedokázali dostatečně poučit.

Věříte tedy, že turbulence na burzách ekonomiku EU nesrazí?

Předně se domnívám, že se situace do půl roku zklidní. Navíc věřím, že EU půjde dál svou vlastní cestou. A abych se vrátil k naší společnosti Kapsch – věřím i v její nezávislost na zmíněných výkyvech. Naše odvětví, tedy mýto a mýtné systémy, není totiž ve stejné situaci jako sektor nemovitostí a finančnictví, kde krize začala. V našem případě se vyrobený produkt ihned mění na peníze. Kromě finančního efektu jsou tu ale i další, které odpovídají trendu současnosti a kde právě mýtné systémy mohou výrazně pomoci. Jejich zavedení omezí dopravní zácpy na silnicích a hlavně ve městech. Ulehčí životnímu prostředí a přispěje ke snížení počtu dopravních nehod.

Nepřeceňujete trochu efekty, které mýtné systémy přinášejí? Například v Česku se loni i přes zavedení mýtného meziročně zvýšil počet mrtvých na silnicích.

Vysvětlím to. Nyní jsme v situaci získávání informací a kontroly. Informace získané z mýtného systému pomohou při plánování výstavby dálnic, dopravní infrastruktury, odhalí slabá místa. To vše pak v konečném efektu přispěje nejen ke zlepšení dopravní obsluhy, plynulosti dopravy, ale také k větší bezpečnosti silničního provozu. Nejde to ale samozřejmě hned.

Mikrovlnný systém mýtného, který jste v ČR vybudovali na 980 kilometrech dálnic a rychlostních silnic, se od letošního 1. ledna rozšířil i na vybrané úseky silnic první třídy. Ale co vaše aktivity v jiných zemích?

S mýtným systémem od Kapsche se lze setkat i v řadě dalších evropských zemí, počínaje Francií, přes Španělsko a Portugalsko až po severské státy. Ale také v Jižní Americe, Africe, Austrálii a na Novém Zélandu. V poslední době naše firma rozšířila svou působnost rovněž do Spojených států, kde připravujeme mýtný projekt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám