Hlavní obsah

Policie varuje před falešnými dálničními známkami

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté a ministerstvo dopravy varují české řidiče před koupí zřejmě lacinějších, ale zato falešných dálničních známek na letošní rok. Dosud neznámí pachatelé přitom vyrobili poměrně zdařilé padělky kupónů pro osobní i pro nákladní vozy.

Článek

„Odhadujeme, že množství padělků můžeme počítat na tisíce,“ sdělil Právu mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Doplnil, že každý pozorný zákazník by měl falešné známky odhalit pouhým okem a pak okamžitě informovat policii.

„Na rozdíl od pravých kupónů je u padělků číslo kupónu na lícové straně mírně rozmazané a působí dojmem tučného písma. Stejně tak hologram na lícové straně zcela neodpovídá originálu,“ popsal některé z rozdílů Hanták.

Pokud by někdo z řidičů nezákonným prodejcům padělků i přesto naletěl, má podle Hantáka volat policisty a také si vždy nechávat doklad o koupi kupónu.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky je informace o nových padělcích překvapivá, protože loni se žádné neobjevily. Rok předtím ale podvodníci v Česku nabízeli falešné známky vyrobené v Číně.

Stejně jako policie i mluvčí doporučil kupovat známky jen u 5000 prověřených distributorů, tedy na poštách nebo čerpacích stanicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám