Hlavní obsah

Podvodník ze Société Générale chtěl jen vyniknout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Image mimořádně schopného makléře si chtěl vydobýt finančník francouzské banky Société Générale Jérôme Kerviel, který jí svými operacemi způsobil ztrátu přes 4,8 miliardy eur (125 miliard korun). Při pondělním vyšetřování přiznal, že své bankovní operace skrýval před nadřízenými. Na tiskové konferenci to oznámil pařížský prokurátor Jean-Claude Marin.

Foto: HO, Reuters

Finančník Jerome Kerviel, který má údajně stát za miliardovým podvodem v Société Générale.

Článek

Kervielovi bylo večer  formálně sděleno obvinění a byl propuštěn na svobodu. Jeho advokátka řekla, že je obviněn zvlášť ze zneužití důvěry, falšování listin a narušení počítačové bezpečnosti, ale ne z podvodu.

Kervielovi bylo večer  formálně sděleno obvinění a byl propuštěn na svobodu. Jeho advokátka řekla, že je obviněn zvlášť ze zneužití důvěry, falšování listin a narušení počítačové bezpečnosti, ale ne z podvodu.

V případě usvědčení mu hrozí až sedm let vězení a pokuta 750 000 eur.

Dohled nad akciovým trhem v pondělí zveřejnil, že jeden člen vedení banky, Američan Robert Day, 9. ledna prodával akcie Société Générale a z prodeje získal zhruba 85,7 miliónu eur (asi 2,2 miliardy Kč). Dvě nadace, se kterými je Day spojen, prý o den později prodaly akcie banky za 8,6 miliónu eur.

Obchody s akciemi mezi manažery podléhají zvláštnímu dozoru, protože manažeři mohou zneužít interních informací k vlastnímu obohacení. Lze proto čekat, že dozorové orgány budou podrobně zkoumat, zda manažer neměl o problémech v bance informace už dříve, a nezbavoval se akcií dřív, než ztratí na hodnotě. Po oznámení tak vysokých ztrát, navíc s příchutí podvodu, bylo totiž jisté, že akcie prudce oslabí. To se také stalo, jejich hodnota klesla od 9. ledna o více než 22 procent.

Podvody už od roku 2005

Skupina akcionářů banky už na Daye a na kohokoli jiného, kdo profitoval z důvěrných informací o bance, podala žalobu pro manipulaci s kurzy a pro zneužití informací v obchodním styku.

Kerviel podle Marina uvedl, že doufal, že bude vypadat jako mimořádný makléř a dostane vysoké prémie ze zisků, které měly jeho operace vynést. Marin řekl, že Kerviel obcházel pravidla banky už od konce roku 2005. Makléř prý ale prozradil, že nebyl sám, kdo takto postupoval.

Banka Kerviela obvinila, že při nepovolených operacích dal v sázku 50 miliard eur, tedy mnohem víc, než je její vlastní tržní hodnota. Bance se minulý týden podařilo operace neutralizovat, ale se ztrátou 4,82 miliardy eur. Tato verze vzbudila mnohé pochybnosti a dohady, zda se banka nepokouší touto cestou zakrýt ztráty vzniklé jinde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám