Hlavní obsah

Komeční banka přišla kvůli špatnému programu o 200 miliónů

PRAHA

O 200 miliónů korun přišla během čtyř let Komerční banka kvůli chybě v interních programech. Banka tak omylem některým finančním ústavům účtovala nižší poplatky, než měla v sazebníku. Haléřové položky však vzhledem k množství transakcí narostly do stamiliónů. Banky už jednají o finančním vyrovnání.

Foto: archiv, Novinky

Banka kvůli obrovské ztrátě už jedná o vyrovnání.

Článek

"Došlo k chybnému nastavení IT systémů, které vedlo k nesprávnému zaúčtování mezibankovních poplatků souvisejících s vypořádáním některých karetních transakcí. Jednalo se pouze o účtování poplatků mezi bankami a netýká se klientů. Těm byly účtovány poplatky v souladu s platnými sazebníky. Nyní je účtování mezibankovních poplatků v našem systému již nastaveno správně," řekla týdeníku Euro mluvčí banky Romana Ondrůšková.

Podle dostupných informací byly špatně nastaveny systémy, které komunikují s karetní asociací Visa. O "zvýhodněných" bankách Komerční banka mluvit nechce. Údajně se však jedná o Českou spořitelnu a Raiffeisenbank, s nimiž už Komerční banka jedná o vyrovnání.

"Pokud jde o výši vzájemného vyrovnání, výsledná částka bude určena teprve na základě konečných podkladů. Jde o velmi nízké rozdíly u velkého množství karetních transakcí," řekla Pavla Plachá z firemní komunikace spořitelny. Chyba se podle ní týká mezibankovního poplatku, který platí banka obchodníka přijímajícího platební kartu bance, jež tuto platební kartu vydala.

Komerční banka patří k největším českým finančním ústavům. Jejím většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, která vlastní přes 60 procent akcií. Za tři čtvrtletí loňského roku banka zvýšila čistý konsolidovaný zisk meziročně o 19,4 procenta na 8,14 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám