Hlavní obsah

Cukrovar žaluje ministerstvo zemědělství o miliardu

– PRAHA

Cukrovarnická společnost Eastern Sugar (ES) žaluje ministerstvo zemědělství o miliardu korun. Ministerstvo údajně poškodilo firmu tím, že jí Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) zkrátil cukerní kvótu více, než měl.

Článek

ES kvůli tomu loni požadoval po MZe vyplacení necelé miliardy korun, to ji ale odmítlo vyplatit. Ředitel společnosti ES Štěpán Hodač v pátek podání žaloby potvrdil, nechtěl jej ale dále komentovat. "Je to věcí dvou stran sporu," dodal.

O problému informovaly internetové servery týdeníků Profit a Czech Business Weekly.

Hodač uvedl, že firmě byla snížena kvóta o 33 procent (54 tisíc tun), přitom všem firmám měla před vstupem do EU snížena jen o deset procent.

Zástupci MZe a SZIF podle něho přislíbili snížení kvót kompenzovat přidělením kvóty z rezervy, kterou fond ale následně rozdělil jednotlivým firmám a ES získal z 26 750 tun podíl 3250 tun.

Společnost kvůli tomu požadovala vyplacení 991,955 miliónu korun náhrady. MZe v prosincové odpovědi firmě uvedlo, že společností ES uvedená výše škody nebyla v jejich žádosti o náhradu škody nikterak specifikována a doložena. Tuto částku nyní ES nárokuje.

Firma Eastern Sugar, společný podnik britské Tate & Lyle a francouzské Saint Louis Sucre, v roce 2007 vysoudila v arbitráži proti ČR náhradu 27,2 miliónu eur (asi 760 miliónů korun) za diskriminační přidělování kvót.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám