Hlavní obsah

Hodnoty zlata a platiny překonaly historické rekordy

Ceny zlata a platiny stouply na nový rekord. Žene je vzhůru několik faktorů, včetně slabého dolaru, obav z nedostatku dodávek na trh, drahé ropy a očekávání dalšího snížení úrokových sazeb v USA. Během asijského obchodování se cena zlata vyšplhala až na rekordních 914,50 dolaru za troyskou unci a platina na 1618,50 dolaru za unci.

Foto: Profimedia.cz

Zlato opět vylepšilo svůj rekord.

Článek

"Platina má velké problémy s dodávkami a poptávkou. Cena tak bude vysoká i v budoucnu," dodal analytik Daiichi Commodities Jukuji Sonoda. Těžaři v Jihoafrické republice, která je největším producentem platiny na světě, se musejí vyrovnat s výpadky elektřiny, protože elektrárenské společnosti nejsou schopné uspokojit rostoucí poptávku.

Třetí největší producent platiny na světě Lonmin tak snížil výhled na letošní rok, když v prvním čtvrtletí produkce rafinované platiny kvůli bezpečnostním a dalším problémům klesla o pětinu.

Sonoda dodal, že k nákupu komodit investory přimělo také očekávání dalšího snížení úroků v USA, které podpořilo i oživení akciových trhů. "Je to velmi dobré prostředí. Do konce června zlato dosáhne 1000 USD," uvedl Sonodo. Podle něj se také více investorů přeorientuje na zlato z vládních obligací, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám