Hlavní obsah

Akcie v Praze po propadech posílily nejvíce za 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká burza po několikadenních propadech ve čtvrtek posílila o 8,4 procenta, což je nejsilnější růst od roku 1993. Rekordně posílila i česká měna k euru, o více než 20 haléřů. Ve středu byl její kurz nad 26 korunami, ve čtvrtek odpoledne už to bylo rekordních 25,79 Kč/EUR. Vyplývá to z informací společnosti Patria.

Článek

Důvodem je posilování světových akciových trhů po pádech z počátku tohoto týdne. Pražská burza během čtvrtka narostla o 8,4 procenta. Některé tituly, jako například akcie energetické společnosti ČEZ či Telefóniky O2, zpevnily o více než 10 procent.

Ve srovnání se začátkem roku však majitelé akcií stále nemají důvod k radosti, neboť i přes nárůst se hodnota akcií snížila o 16,1 procenta.

Podobně jako pražská burza reagovaly i burzy v dalších evropských zemích a Asii. Podle odborníků však může na finančních trzích brzy přijít další pokles. Obavy z recese v americké ekonomice a dalších možných negativních dopadů totiž dosud nezmizely a analytici nadále radí investorům zachovávat opatrnost.

Stačí negativní signál z USA

„Dnešní výsledek bych moc nepřeceňoval, hlavně proto, že stále není zodpovězena otázka, zda americkou ekonomiku zasáhne recese, či ne. Jakmile přijde z USA negativní signál, pošle trhy znovu dolů,“ řekl Právu analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

„Jak jsme již před několika dny uváděli, propad trhů byl v Praze i okolních zemích fundamentálně neopodstatněný a pouze tlačený psychologickými a vnějšími faktory,“ uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. „Je ovšem otázkou, jestli jsme včera již viděli skutečné dno. Kdybychom byli lékaři, pravděpodobně bychom prohlásili, že pacient je již bez teploty, ale ta se ještě může vrátit,“ varoval Pikora.

ČNB s úrokovou sazbou nehýbala

Česká národní banka na svém jednání ponechala hlavní úrokovou sazbu ve výši 3,50 procenta Odborníci očekávali, že kvůli růstu cen centrální banka úrokové sazby zvýší. Růst sazeb v blízké době potvrzují i někteří členové bankovní rady.

Například Vladimír Tomšík v pondělí uvedl, že ČNB je připravena zvýšit úrokové sazby, pokud by poptávka tlačila na růst cen nebo se zvýšily odhady inflace. Pokud by ČNB ke zvýšení sazeb kvůli vysoké inflaci a silnému růstu ekonomiky přistoupila, došlo by k tomu v době, kdy centrální banky velkých světových ekonomik opustily plány zvyšovat sazby v obavách ze zpomalení světového hospodářského růstu.

Úrokové sazby změnila bankovní rada naposledy na konci listopadu, a to o čtvrt procentního bodu vzhůru. O stejnou hodnotu ČNB zvýšila úrokové sazby na konci května, července a srpna. Na posledním loňském jednání v prosinci ČNB nechala sazby beze změny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám