Hlavní obsah

Société Générale kvůli podvodu odepíše skoro pět miliard eur

PAŘÍŽ
Aktualizováno

Francouzská bankovní skupina Société Générale (SG) odepíše asi 4,9 miliardy eur (zhruba 128 miliard Kč), což je ztráta, kterou jí podvodným jednáním způsobil jeden z jejích obchodníků.

Článek

Banka ale odepíše dalších 2,05 miliardy eur v souvislosti s problémy na hypotečním trhu v USA, takže celková ztráta vystoupí asi na sedm miliard eur. Société Générale v České republice vlastní Komerční banku.

Na finančních trzích se v minulých dnech spekulovalo, že jedna z velkých evropských bank bude mít kvůli krizi v části hypotečního trhu v USA vysoké ztráty. Analytici nejčastěji poukazovali právě na Société Générale, která se ale ke spekulacím odmítala vyjádřit. Část analytiků tvrdí, že k poklesu evropských burz v minulých dnech částečně přispěly i tyto obavy.

Na finančních trzích se v minulých dnech spekulovalo, že jedna z velkých evropských bank bude mít kvůli krizi v části hypotečního trhu v USA vysoké ztráty. Analytici nejčastěji poukazovali právě na Société Générale, která se ale ke spekulacím odmítala vyjádřit. Část analytiků tvrdí, že k poklesu evropských burz v minulých dnech částečně přispěly i tyto obavy.

Société Générale podle francouzské televize TV5 má v plánu během několika následujících týdnu posílit svou pozici. Toho chce dosáhnou tím, že navýší kypitál zhruba o 5,5 miliardy eur.

Obchodování s akciemi bylo pozastaveno

Generální ředitel Daniel Bouton údajně nabídl rezignaci, představenstvo ji ale odmítlo.

Banku o peníze připravil jeden z jejích obchodníků v Paříži, který už byl postaven mimo službu a bude propuštěn. Generální ředitel Daniel Bouton na tiskové konferenci řekl, že banka proti obchodníkovi oficiálně zahajuje právní kroky, přiznal ale, že nemá ponětí, kde by obchodník v tuto chvíli mohl být.

"Ten člověk jednal sám a uvnitř naší banky si vybudoval skrytý podnik. Využil k tomu nástrojů Société Générale a měl tolik inteligence, že unikl všem kontrolním mechanismům," řekl Bouton a vzápětí se omluvil akcionářům. Nabídl dokonce rezignaci, ale představenstvo ji nepřijalo. 

I přes tuto obrovskou ztrátu, jedna z největších francouzských bank hlásí, že její výsledky za loňský rok budou pozitivní. Podle TV5 by čistý zisk banky měl být mezi 600 až 800 milióny eur. Přesto je to značný pokles ve srovnání s rokem 2006, kdy Société Générale měla čistý zisk přes pět miliard.

Ve čtvrtek dopoledne bylo kvůli podvodo dokonce zastaveno obchodování s akciemi nejen celé skupiny Société Générale, tedy is cennými papíry Komerční banky. Stop stav je stanoven do 11 hodin. Přesto mluvčí Komerční banky Marie Petrovová Novinkám řekla, že dění v SG nebude mít na Komerční banku žádný vliv.

Výběr největších bankovních podvodů (v dolarech):
10 miliard - BCCI, která měla přes 100 000 zákazníků, založil v roce 1972 pákistánský bankéř Agha Hasan Abedi. Banka měla registraci v Lucemburku a v roce 1980 dostala licenci pro bankovní služby v Británii, avšak o statutu banky se vedly spory až do jejího pádu v červenci 1991. Příčinou krachu banky byly ztráty z nelegálních obchodních transakcí a nekrytých půjček. V kauze byl například odsouzen v roce 1997 ke 14 letům vězení pákistánský loďařský magnát Abbás Gokal, který si od BCCI vypůjčil 750 miliónů liber k financování svého okázalého životního stylu.
7,13 miliardy - Ztrátu způsobil francouzské bankovní skupině Société Générale jeden z jejích zaměstnanců, který využil znalosti jejího bezpečnostního systému a prováděl tak řadu fiktivních transakcí. Jméno podvodníka, který byl propuštěn okamžitě poté, co banka machinace 19. ledna odhalila, je dosud neznámé. Rezignaci nabídl také generální ředitel Daniel Bouton, správní rada ale jeho demisi odmítla přijmout.
2,6 miliardy - V letech 1995 až 2003 přišla rakouská banka BAWAG o miliardy kvůli neúspěšným transakcím, ale také proto že její tehdejší generální ředitel Helmut Elsner společně s dalšími bankéři údajně pomáhal tyto ztráty zakrývat. Elsner, který byl loni v únoru po vleklé právní bitvě vydán z Francie do Rakouska, čelí spolu s bývalými kolegy obviněním z podvodu, falšování účetnictví a zpronevěry.
1,4 miliardy - Přes 200 let stará investiční banka Baring Brothers vyhlásila v roce 1995 bankrot, aby záhy byla za libru zachráněna nizozemská bankovní skupinou ING. Osudnou se britské bance stal její tehdy 27letý zaměstnanec Nick Leeson, který v roce 1994 ztráty schovával na účet s číslem 88888. Když už ztráty dosáhly několika set milionů, učinil počátkem roku 1995 několik velice riskantních a nakonec neúspěšných operací na tokijské burze. Leeson byl odsouzen na šest a půl roku, ale po čtyřech letech byl propuštěn. Dnes žije na západě Irska a je generálním ředitelem tamního fotbalového klubu Galway United.
Zdroj: ČTK

O Société Générale:

Société Générale byla založena již 1864 patří mezi tři největší bankovní instituce ve Francii. V tuzemsku působí skrze Komerční banku, kterou vlastní. Na evropském trhu tato finanční skupina drží čtvrtou pozici. Kromě Francie a České republiky působí také ve Slovinsku, Řecku či Rumunsku. Vlastní kapitál je asi 30 miliard a kapitalizace necelých šedesát miliard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám