„Je pravda, že české pivo je pojmem u nás i ve světě,“ míní mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Jeho slova potvrzují i odborníci, podle kterých je tuzemský pěnivý mok jedinečný, a to jak díky použitým surovinám, tak i technologii výroby, která je odlišná než ve většině jiných zemí.

O možnost zápisu do registru usilovala Česká republika přes tři roky. Žádost o registraci podali čeští pivovarníci prostřednictvím Úřadu průmyslového vlastnictví a Stálého zastoupení ČR v Bruselu Evropské komisi (EK) krátce po přistoupení ČR k Evropské Unii v roce 2004.

„Pokud EK žádost definitivně schválí, budou mít domácí pivovary možnost používat chráněné zeměpisné označení "České pivo" na svých výrobcích, pokud splní přesně definované podmínky,“ vysvětlil 1. náměstek ministra Ivo Hlaváč.

Registrováno je již deset známek

České pivo není jediným produktem, který žádá o zařazení do registru. V současnosti o stejnou věc bojují na dvě desítky výrobků, například Chelčiscko-Lhenické ovoce, Pardubický perník, Český kmín či Olomoucké tvarůžky.

Dalších deset označení už bylo zaregistrováno. Mezi nimi je například Hořické trubičky či Štramberské uši.

K čemu ochranné značení slouží:
Používá se od roku 1992 a jeho cílem chránit názvy kvalitních zemědělských a potravinářských výrobků, které si získaly věhlas v EU i ve světě. Ochranná známka má pomáhat odlišit se od „padělaných“ výrobků, které se snaží zneužít věhlasu svých kvalitních konkurentů.