Hlavní obsah

Tabák, oleje a clo přinesly loni státu 139 miliard korun

Celníci loni vybrali na spotřebních daních 139 miliard korun, což bylo o 16 procent více než v roce 2006. Nejvíce stát získal na spotřební dani z minerálních olejů, která tvořila téměř 81 miliard korun. Výsledky výběru spotřební daně za loňský rok ve středu oznámilo generální ředitelství cel.

Článek

Nejrychleji rostl výběr spotřební daně z tabákových výrobků, který se zvýšil o 46 procent na 47 miliard korun. Na cle loni celní správa vybrala 7,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst 17,5 procenta.

"Například zatímco v prosinci 2006 byl výběr spotřební daně z tabáku tři miliardy korun, loni to bylo sedm miliard. Mezera, která vznikla, se určitě projeví v letošním roce," řekl ředitel sekce cel a daní David Chovanec.

Na spotřební dani z lihu celníci vybrali 7,1 miliardy korun, tedy téměř o pět procent více než v roce 2006. Zhruba o pět procent na 340 milionů Kč rostl i výběr daně z vína a o tři procenta na 3,7 miliardy Kč se zvýšil příjem ze zdanění piva.

Za vyšším výběrem daní stojí podle Chovance především hospodářský růst, příliv zahraničních investic i úroveň správy daní.

Na cle loni celní správa vybrala 7,4 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst 17,5 procenta. Celníci zároveň zajistili zboží v hodnotě 2,5 miliardy korun a odhalili 776 trestných činů. Nově se zabývali kontrolou placení mýtného na rychlostních silnicích, kde zaznamenali 30.320 přestupků a vybrali 34 miliónů korun na pokutách.

Celkový daňový výnos ČR byl loni 726,6 miliardy korun, z toho celní správa vybrala přibližně pětinu. Celní správa je výhradním správcem spotřebních daní od roku 2004. Loňský výběr byl zatím nejvyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám