Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: Ptali jste se analytika, proč se burzy propadly

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Burzy po celém světě v předešlých dnech ztrácely jedna za druhou. Výrazné propady se nevyhnuly zřejmě žádné burze od Tokia přes Frankfurt až po Wall Street. Jen v letošním roce do úterý ztratily akcie na pražské burze přes 330 miliard korun. V moderovaném on-line chatu jste se mohli zeptat analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila, proč tomu tak je.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Karel Potměšil na on-line chatu

Článek

„Stále panují obavy z recese v Americe. Ta by se totiž promítla do všech sektorů a projevila by se i u nás,“ tvrdí Potměšil. Podle něj jsou trhy na rozcestí a bude se čekat, jak zareaguje centrální americká banka (FED) na svém zasedání v příštím týdnu.

FED by totiž mohl opět snížit úrokové sazby, což by mohlo krizi na světových burzách zastavit. FED tak již mimořádně učinil v úterý a úrokové sazby snížil o 0,75 procenta. Investory tento krok měl přesvědčit, že ekonomika odvrátí recesi.

To se projevilo hned při středečním zahájení obchodování, kdy evropské i asijské burzy posílily. Ta pražská začala den silnější o 3,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám