Hlavní obsah

Stát nemusí platit šest miliard, vyhrál spor o Novou Huť

PRAHA
Aktualizováno

Stát nemusí platit šest miliard korun kvůli privatizaci ostravské Nové Huti. Stát měl údajně v úterý porazit společnost Petrcíle, která celou arbitráž vedla. Firmu ovládá miliardář Pavel Tykač. Novinkám to potvrdil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob a posléze i ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Článek

"Arbitráž rozhodla, že žádné miliardy stát platit nemusí, to je důležité. A pokud chce společnost akcie získat, musí za ně státu zaplatit tržní cenu," řekl Aktuálně.cz Radek Šnábl, který má na ministerstvu financí na starosti arbitrážní spory.

 "Vláda začala tvrdě bopjovat za stát a jeho peníze. Tato snaha byla korunována úspěchem, nemusíme platit ani korunu," řekl Právu Kalousek.

Celá kauza se vede již od roku 1996, kdy stát slíbil společnosti Petrcíle opci asi 15 procent ve zprivatizované Nové Huti. Ta je v současnosti součástí koncernu Arcelor Mittal.

Asi po čtyřech letech stát smlouvu vypověděl. V huti v té době nastaly problémy.

Manažeři prodali v roce 2000 Petrcíle opavskému podnikateli Radimu Masnému. Ten podal žalobu, v níž chtěl od státu dvoumiliardové odškodné za neoprávněné vypovězení smlouvy.

Přestože arbitráž, kterou potvrdil i pražský městský soud, vyhrál, Vrchní soud v roce 2005 celou kauzu vrátil na začátek. Následně Masný prodal obratem Petrcíle kyperské firmě Zuglite. Tu prý ovládá Pavel Tykač. Ještě v témže roce podala Petrcíle na druhou arbitrážní žalobu (o šest miliard korun).

Situace se zkomplikovala poté, co kauzu zbrzdil další spor, a to se současným vlastníkem huti, tedy Arcelor Mittal. Tomu totiž vadí, že stát zadržuje zbývající akcie.

S úrokem z prodlení od 1. ledna 2002 se vyšplhala výše sporu na sedm miliard korun, uvedlo ministerstvo financí.

Výběr mezinárodních arbitráží, v nichž figuruje ČR
Ukončené:
CME
Arbitráž se společností Ronalda Laudera, která financovala rozjezd televize Nova. Spory vypukly v létě 1999 poté, co se tehdejší šéf Novy Vladimír Železný rozešel ve zlém se svými zahraničními partnery. Pře vyústila ve tři arbitráže, stát figuroval ve dvou. Jednu ČR vyhrála, podle druhé ale musela společnosti CME zaplatit přes deset miliard korun za znehodnocení její investice.
NOMURA
Bývalý vlastník 46 procent akcií zkrachovalé IPB zažaloval ČR kvůli nucené správě a prodeji banky ČSOB. Vláda podle Nomury porušila dohody o ochraně investic a Nomura za to požadovala až 40 miliard korun. ČR naopak v jiné arbitráži po Nomuře požadovala 111 miliard korun jako náhradu škody, kterou Nomura údajně způsobila tím, že se podílela na krachu IPB. V roce 2006 ČR arbitráž s Nomurou prohrála, výše částky však nebyla určena. V listopadu 2006 pak ČR podepsala s Nomurou smír.
EASTERN SUGAR
Nizozemská cukrovarnická společnost Eastern Sugar B.V. chtěla po Česku 109 milionů eur (zhruba tři miliardy korun) jako náhradu za diskriminaci při přidělování produkčních kvót. V roce 2007 ČR arbitráž prohrála, náhrada byla ale stanovena na 25,4 miliónu eur (asi 700 miliónů korun).
PETRCÍLE
V roce 2004 prohrála ČR arbitráž s firmou Petrcíle o akcie Nové huti a měla jí zaplatit 2,05 miliardy korun. Rozhodnutí arbitráže poté potvrdil Městský soud v Praze, jehož výnos ale zrušil vrchní soud, a vrátil tak rozhodčí řízení na začátek. Arbitrážní spor za společnost Petrcíle podal v roce 2002 podnikatel Radim Masný, který firmu poté prodal kyperské společnosti Zuglite, za níž údajně stojí finančník Pavel Tykač. V květnu 2005 podala Petrcíle druhou žalobu o téměř šest miliard korun. Podle dnešních informací serveru Aktuálně však stát ve sporu vyhrál a nemusí platit.
Neukončené:
ARCELORMITTAL
Dvě řízení proti ČR vede společnost ArcelorMittal, které patří největší tuzemská hutní firma ArcelorMittal Ostrava. Jedna arbitráž byla loni v listopadu přerušena s ohledem na smírčí jednání, které obě strany vedou. V jejím rámci Mittal po Česku požadoval 20 miliard jako odškodnění za vyloučení z účasti na privatizaci společnosti Vítkovice Steel. Další arbitráž o pět miliard korun se vede kvůli tomu, že stát společnosti nevydal téměř 14 procent akcií ArcelorMittal Ostrava, ačkoli se k tomu zavázal v privatizační smlouvě. Akcie se nepřevedly kvůli pokračujícímu sporu se společností Petrcíle.
DIAG HUMAN
Po prohrané arbitráži v prosinci 2002 musela ČR firmě zaplatit 326,6 miliónu korun. Její majitel Josef Šťáva ale požaduje další miliardy korun. Spor vznikl začátkem 90. let, kdy ministerstvo zdravotnictví odmítlo ve výběrovém řízení na zpracování krevní plazmy firmu Diag Human.
EUROPEAN MEDIA VENTURES (EMV)
Lucemburská společnost EMV žaluje ČR kvůli investici do regionální televizní stanice TV3 v hodnotě 45 miliónů dolarů (přes miliardu korun). Podle EMV byla investice poškozena nezákonným postupem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Loni v březnu jednání v arbitráži určilo, že hlavní ústní jednání se zřejmě uskuteční letos.
INVESMART
Společnost Invesmart žaluje ČR kvůli jejímu postupu při krachu Union banky o 250 miliónů eur (sedm miliard korun).
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám