Hlavní obsah

Drahé potraviny zpomalily růst maloobchodních tržeb

Novinky, toh
PRAHA

Maloobchodní tržby v listopadu klesly z říjnových 7,9 procenta na 4,4 procenta. Stojí za tím zejména prodej potravin. V motoristickém segmentu se tržby meziměsíčně snížily o 2,5 procenta. Vyplývá to z úterních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Článek

"Maloobchodní tržby zpomalily v listopadu pod všechny odhady. Inflace ukrajuje z disponibilního příjmu lidí více prostředků a ti pak reálně nezvyšují nákupy dosavadním tempem," okomentoval čerstvá data ekonomický analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

K celkovému růstu přispěly v listopadu nejvíce specializované prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, nábytku a dalšího zboží pro domácnost a prodejny drogistického, farmaceutického a kosmetického zboží.

Nejvíce se dařilo maloobchodu prostřednictví internetu a zásilkových služeb.

"Náš odhad celoročního růstu maloobchodu za rok 2007 činí osm procent. V roce 2006 to bylo 6,5 procenta. V roce 2008 ale budou maloobchodní tržby a obecně reálné výdaje domácností brzdit v růstu směrem ke čtyřem procentům," dodal Brožka.

Analytik Komeční banky Jan Vejmělek doplnil, že tyto nepříliš optimistické výsledky působí proti zvyšování úrokových sazeb České národní banky, což se očekává na začátku února.

Reklama

Výběr článků

Načítám