Hlavní obsah

Češi a Slováci chtějí postavit elektrárnu ve Vietnamu

– BRATISLAVA
Právo, ivi (Bratislava)

České a slovenské společnosti mají zájem o výstavbu tepelné elektrárny Duyen Hai -Tra Vinh ve Vietnamu. České společnosti Škoda Praha a Škoda Power se společně se slovenskou firmou SES Tlmače dohodly na společném vstupu do tendru. O této možnosti jednali v pondělí v Bratislavě slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek a český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Článek

Celková kapacita elektrárny má být 6 x 500 megawattů. V případě, že by česko - slovenské konsorcium v tendru uspělo, stavbu by financovala Česká exportní banka. Výstavba by měla být zahájena koncem roku 2008 a první blok byl měl být uveden do provozu v roce 2011.

Škoda Power by měl dodat do elektrárny strojovnu a SES Tlmače kotelnu. "Propojení odborníků v oblasti energetického strojírenství mezi Českou republikou a Slovenskou republikou je nejvýraznější. Je v zájmu obou států, aby tato spolupráce pokračovala," uvedl Jahnátek. Rovněž podle Římana mají obě země větší šanci uspět společně.

"Platí to v případě postupu vůči třetím zemím, našim dodavatelům z východu a také v rámci jednotného postupu při tvorbě legislativy a dalších pravidel Evropské unie," dodal český ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám