Hlavní obsah

Trvající pád akcií připravuje lidi o velké peníze

Právo, Jiří Vavroň, Jan Holý

Lidé, kteří se v minulosti rozhodli investovat své úspory do akcií a akciových podílových fondů, v současných dnech počítají, o kolik peněz zatím přišli. Pražská burza totiž v současných dnech zažívá největší propad kursů akcií od listopadu 2006.

Článek

Nejvíce ztratily akcie realitních firem a bank, spadly ale i kursy tradičních opor burzovního trhu, jakými jsou výrobci cigaret. Propad amerického hypotečního trhu zasáhl i energetické a telefonní společnosti a nevyhnul se ani výrobcům léčiv.

Podle analytika Atlantik FT Milana Vaníčka poklesl hlavní burzovní index PX od počátku roku o 14 procent.

Například o více než třetinu se smrskla hodnota akcií realitní firmy ECM, Orco se propadlo od začátku roku o více než pětinu. Podobně ztrátový je zatím letos i rakouský vlastník České spořitelny Erste Bank. Nervozita trhu a výprodeje se podepsly i na poklesu akcií Zentivy, Philip Morrisu a Komerční banky a neodolal jim ani energetický gigant ČEZ.

Například občan, který koupil před rokem za 50 tisíc akcie firmy, která zaznamenala letos 20% propad, pokud by akcie nyní prodal, rázem by přišel o deset tisíc korun. „Ještě hůře ale dopadl investor, který loni počátkem roku vsadil sto tisíc na akcie firmy Orco. K dnešnímu dni ztratil na každé akcii 1463 korun a celkově by při prodeji přišel o 46 500 korun,“ řekl Právu analytik burzovní společnosti Fio Chadi Moussawi.

Analytici doporučují nepanikařit

„Pád akcií neznamená jen ztrátu, ale i možnost levného nákupu některých akcií a velkou příležitost pro nové investory. Jen je třeba velmi pozorně sledovat trendy na akciových trzích a známky postupného růstu cen,“ řekl Právu analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

„Seriózní investor nepanikaří, ale hodnotí trhy a zejména nyní sleduje vývoj v USA,“ uvedl analytik České spořitelny Petr Zahradník. Současný propad není podle něj žádná tragédie, ale přirozená korekce dlouhých čtyř let nepřetržitého růstu cenných papírů. „Letošní rok ještě může pro akcie skončit dobře,“ dodal.

Investoři, kteří se nechtějí pouštět do spekulací na burzách, se mohou pokusit zhodnotit své peníze i jinde.

„Současná doba nepřeje akciím. Předpokládám, že jde o dočasný stav. Zajímavější jsou proto v současnosti konzervativní investice, které překlenou období akciových nejistot do doby, kdy bude zřejmé, zda se americká ekonomika propadne či nepropadne do recese,“ naznačil již dříve alternativy analytik ČSOB Petr Dufek.

Mezi krátkodobé investice s jistým výnosem například patří spořicí účty. Ty nyní nabízejí tříprocentní i vyšší roční úrokovou míru. Je to jistota, pomocí které se investor vyhne riziku.

„Zajímavé mohou být v tuto chvíli i evropské dluhopisy. Koruna, která je v tuto chvíli ještě velmi silná, by v průběhu několika týdnů mohla ztratit na atraktivitě a eurové investice mírně zhodnotit. Navíc existuje šance, že Evropská centrální banka začne uvažovat o poklesu sazeb, což by v konečném důsledku mohlo ceny evropských dluhopisů posunout výše a investici ještě dále zhodnotit,“ řekl Dufek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám