Hlavní obsah

Na internetových aukcích lidé loni vydražili zboží za 1,5 miliardy korun

Zhruba jeden a půl miliardy korun utržily v loňském roce internetové aukce. Jde tak přibližně o troj- až čtyřnásobný meziroční nárůst. Počet nakupujících se zdvojnásobil přibližně na tři čtvrtě miliónu.

Článek

Největším tuzemským aukčním domem je server Aukro.cz s více než 500 000 uživateli. "Každý den se na našem serveru zaregistruje asi tisícovka nových uživatelů," uvedl marketingový specialista Aukra Oto Obdržálek. Růstu Aukra přeje stále se zvětšující obliba nákupu a prodeje on-line.

"Každý den končí okolo 20 000 aukcí, přičemž každá druhá až třetí vystavená aukce končí úspěšným prodejem," dodal Obdržálek. Celkem se na Aukru loni prodalo zboží za více než 1,1 miliardy, což je čtyřikrát více než v předchozím roce.

Aukro používá podobný model i vzhled jako největší světový aukční server eBay. Ten dosud v české mutaci nevznikl, ale nabízí své služby například v Německu nebo Polsku. Češi tak sice na eBay mohou prodávat a nakupovat, jejich možnosti jsou ale kvůli neexistenci české mutace a problémy s dodáním zboží z jiných zemí omezené.

Nabízejí se i nové věci v záruce

Na aukcích se vedle použitých CD, sběratelských předmětů, elektra či autodílů stále více objevují i nové výrobky, které prodejci nabízí včetně záruky za výrazně nižší cenu.

"Před Vánoci byl největší zájem především o fotoaparáty Olympus, jejichž nabídka byla bohatá, domácí spotřebiče, ale také šperky a hodinky. Zájem o produkty Olympus, domácí spotřebiče i hodiny a šperky přetrvává i v roce 2008," řekla Květa Klímová ze společnosti iKup. Ta vznikla v roce 2005 a v současné době je se 125 000 registrovanými uživateli zřejmě největší konkurencí dominantního Aukra.

Vedle placených aukcí jako je Aukro či iKup, kde za možnost dražit prodejce platí, existují i bezplatné služby. Jednou z nich je nejstarší tuzemský server Aukce.cz se zhruba 70 000 uživateli, který provozuje skupina Vltava Stores. Nejčastěji nabízeným artiklem jsou podle generálního ředitele Josefa Suchánka mobilní telefony, hudební CD a autopříslušenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám