Hlavní obsah

Madeta se s farmáři dohodla na ceně mléka

Právo, Novinky, Petr Pokorný, Tomáš Holý
ČESKÉ BUDĚJOVICE/PRAHA
Aktualizováno

Jihočeská mlékárna Madeta se domluvila s farmáři, že po celý letošní rok budou firmě dodávat na 650 tisíc litrů mléka denně. Zároveň se zvýší výkupní cena o dvacet haléřů na 10,30 koruny za litr. Novinkám to potvrdila mluvčí společnosti Barbora Danková.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Moderní linka na balení čerstvého mléka v českobudějovickém závodě Madety.

Článek

Definitivní dohoda by měla být uzavřena v únoru. „Dohodli jsme se, že se dohodneme,“ konstatoval v pátek v Českých Budějovicích generální ředitel Madety Milan Teplý. Místopředseda Jihu Zdeněk Houška potvrdil, že v první fázi bude uzavřena roční smlouva, v další pak není vyloučena smlouva do roku 2013.

Jih Madetě vypověděl koncem minulého roku smlouvu na veškeré své dodávky mléka. Madeta reagovala tak, že pohrozila uzavřením závodů v Českých Budějovicích a Strakonicích. Farmáři argumentují, že v sousedním Německu, kam vyvážejí zhruba třetinu produkce, jim mlékárny platí lépe. Rozdíl je nyní přibližně 1,40 koruny za litr. Cena výkupu mléka Madety se už loni pohybovala nad hranicí deseti korun za litr, což je podle Teplého nejvíce v celé České republice.

Dohoda se nyní bude odvíjet podle toho, jak bude Madeta, jako klíčový hráč na českém mlékárenském trhu ceny s Německem srovnávat. „Půjdeme cestou přibližování se k výkupním cenám našich zahraničních konkurentů a udržování nejvyšší výkupní ceny v ČR,“ konstatoval Teplý. Součástí nové smlouvy má být současně pevně stanovaná nejnižší výkupní cena, která má zemědělcům garantovat stabilní příjmy. „Pokud se na této pojistce domluvíme, máme zájem na dlouhodobé smlouvě,“ řekl Houška.

Na základě nového kontraktu s Jihem hodlá Madeta nejen zachovat výrobu ve svém českobudějovickém a strakonickém závodě, ale produkci navíc rozšířit. K tomu bude ale potřebovat další mléko. „Hodláme lovit v dalších českých i zahraničních rybnících,“ poznamenal Teplý s tím, že stávající růst výkupní ceny nebude Madeta promítat do cen výrobků. Negativní dopad na hospodaření bude společnost eliminovat úsporou provozních nákladů.

Madeta je jedničkou na českém trhu s mléčnými výrobky. Ročně zužitkuje více než půl miliardy litrů, což je pětina celkové produkce mléka v zemi.Mlékárna má osm závodů, zaměstnává zhruba 1500 lidí.

Profil Madety:
Akciová společnost Madeta je největší zpracovatel mléka v ČR. Za rok zužitkuje více než půl miliardy litrů, což je pětina celkové produkce v zemi. Firma na trh dodává 239 druhů mléčných výrobků, z nichž čtvrtinu prodá do zahraničí. Společnost má v současné době osm závodů – v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově, Plané nad Lužnicí, Strakonicích, Pelhřimově, Prachaticích, Řípci a zaměstnává zhruba 1500 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Madeta se s dodavateli mléka zatím nedohodla

Mlékárna Madeta zatím nevyjednala smír s mlékařským družstvem Jih, které jí vypovědělo koncem prosince smlouvu kvůli nízké výkupní ceně. Páteční jednání...

Výběr článků

Načítám