Hlavní obsah

Největším lákadlem pro investory je voda

Právo, Jakub Svoboda

Strmý nárůst poptávky po vodě kvůli zvyšující se spotřebě v rychle se rozvíjejících ekonomikách a současně i jejímu úbytku v důsledku globálního oteplování způsobil, že tento životodárný zdroj patří už dnes mezi nejvýnosnější světové investice. Za posledních pět let se investice do vody zhodnotily výrazně více než v případě ropy, zlata a dalších ceněných komodit.

Článek

„Zatímco index agentury Bloomberg, který měří portfolio akcií největších světových společností zabývajících se ropou, vzrostl od roku 2003 o 171 procent, index akcií firem obchodujících s vodou vyskočil o 212 procent,“ řekl Právu ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl.

Mezi významné hráče v byznysu s vodou patří například společnosti Veolia či Aqua America. Podle ekonomů bude voda pro investory velkou příležitostí i nadále, protože její cena bude v celosvětovém měřítku rychle stoupat.

Poptávka roste hlavně v Asii

Silný růst poptávky po pitné i užitkové vodě se v příštích letech očekává především v Asii. Zejména pak v Číně a v Indii budou zvyšovat odběr vody zrychlující se urbanizace a industrializace. Rozvinuté země, kde se poptávka po vodě zatím razantně nemění, se nyní zaměřují hlavně na efektivní využití zásob. Dostupnost vody ve vnitrozemských oblastech se přitom snižuje. Z nedávné studie finanční skupiny Citigroup nadepsané Water Worries (starosti o vodu) vyplývá, že plochy extrémně suchých oblastí se od 70. let minulého století zdvojnásobily.

Oteplování atmosféry má výrazný vliv na schopnost ovzduší držet vodu. Kapacita jejího uchování v atmosféře se s rostoucí teplotou zvyšuje. Přestože tak stoupá předpoklad silných srážek, jejich trvání a frekvence se mohou naopak snížit. Výměna vodních výparů v atmosféře totiž trvá déle. Větší rovnováze může podle studie napomoci budování přehrad.

Zatímco vypařování vody se kvůli teplejšímu klimatu zrychluje, množství srážek klesá – s vodou se tak musí i více šetřit. V Austrálii plánují investovat miliardy dolarů do zvyšování vlhkosti prostředí a množství vody, a to zejména v suchem sužované východní oblasti kontinentu.

Rostoucí význam má zde stejně jako třeba na západě USA odsolování. Tající ledovce zvyšují hladiny světových oceánů. Množství sněhové pokrývky na severní polokouli postupně, zejména od 80. let 20. století, ubývá. Nejsilněji se tento úbytek projevoval v posledním desetiletí.

Voda může ohrozit velká města

Vzestupem mořské hladiny v důsledku globálních klimatických změn může být podle vědců v tomto století ohrožena řada světových metropolí, počínaje thajským Bangkokem a konče New Yorkem. Na východním pobřeží USA už byli kvůli stoupající hladině oceánu evakuováni první lidé.

Vyšší teploty vody, zvýšená intenzita srážek a slabší průtok v řekách a v potocích také vede k mnoha formám jejího znečištění. Největší rizika hrozí podle studie Citigroup mnohým rozvojovým zemím včetně Číny a Indie.

„Jejich hodnoty znečištění jsou poměrně vysoké již nyní. Dá se očekávat, že v takových zemích rapidně stoupne význam městských čističek odpadních vod,“ upozorňuje studie.

Reklama

Výběr článků

Načítám