Hlavní obsah

Vznikl pojišťovací obr Generali PPF Holding

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Česká finanční skupina PPF a italská Generali se oficiálně spojily a vznikla tak Generali PPF Holding. Smlouva o společném podniku podepsaná loni v červenci nabyla účinnosti. Novinkám to potvrdil mluvčí skupiny PPF Alexej Bechtin.

Článek

Ve společnosti budou mít Italové 51procentní podíl. Generali PPF Holding se má stát jednou z nejvýznamnějších pojišťovacích skupin ve střední a východní Evropě.

Celková aktiva holdingu by měla dosáhnout 5,1 miliardy eur (145,9 miliardy korun), příjmy z předepsaného pojistného výše 2,6 miliardy eur. Subjekt bude mít více než devět miliónů klientů a bude působit ve 12 zemích Evropy, přičemž vedoucí pozice má holding v Česku, Maďarsku a Slovensku.

Generálním ředitelem se stane Ladislav Bartoníček, současný předseda představenstva České pojišťovny. Generální ředitel Generali Sergio Balbinot zastane funkci předsedy představenstav nového holdingu.

Smlouva, která stvrzuje ujednání a podmínky zveřejněné již 26. dubna, oceňuje Českou pojišťovnu na 3,6 miliardy eur. Hodnota aktiv převáděných Generali stanovuje na 1,5 miliardy eur. Dále Generali Group zaplatí společnosti PPF Group 1,1 miliardy eur za získání 51procentního podílu ve společném podniku. PPF Group bude vlastnit zbývajících 49 procent.

Profil PPF:
Finanční společnost PPF Group kontroluje téměř z 95 procent český magnát Petr Kellner. Firma vznikla v roce 1991 a v roce 1996 získala minoritní podíl v České pojišťovně (ČP) v rámci procesu české privatizace. Od té doby PPF postupně získala plnou kontrolu nad ČP. Kromě České republiky působí i na Slovensku a v Rusku, od roku 2006 také na Ukrajině a v Kazachstánu. Před dvěma lety měla ČP hrubé předepsané pojistné ve výši 1,505 mld. eur, z čehož 66 % představovalo neživotní a 34 % životní pojištění. Čistý zisk v roce 2006 byl 384 milionů eur, z čehož 105 milionů eur jednorázových položek.

Reklama

Výběr článků

Načítám