Hlavní obsah

CzechInvest loni zprostředkoval investice za 71 miliard korun

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Agentura CzechInvest v loňském roce zprostředkovala rekordních 182 investičních projektů v hodnotě bezmála 71 miliard korun. Nejaktivnějšími investory byly loni poprvé české podniky, které v 55 projektech přislíbily investice za 15 miliard Kč.

Článek

Podle Alexandry Rudyšárové, která je pověřená řízením CzechInvestu, byl loňský rok co do počtu nových investorů nejúspěšnější v historii.

„České podniky tedy byly v minulém roce podle našich statistik nejaktivnějšími investory v České republice,“ upozorňuje.

Podle ní výsledky svědčí i o větší konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky. Navíc díky tomu roste i počet pracovních míst. Noví investoři v tuzemsku přislíbili vytvořit na 30 tisíc nových pracovních míst.

Vybrané země, které loni v ČR nejvíce investovaly ( v mld. korun):
zeměvýše investicepočet pracovních míst
ČR154156
Nizozemsko142621
Německo115291
USA7,13377
Rakousko, Švýcarsko5,71051

Mezi 182 projekty, na kterých se agentura minulý rok podílela, je 65 procent expanzí, což znamená, že firmy zde i nadále rozšiřují své aktivity.

Nejvíc peněz teklo do automobilového průmyslu (18 miliard), chemického, gumárenského a plastikářského sektoru (dohromady 14 miliard) a strojírenství a kovozpracující odvětví mělo investice za necelých sedm miliard korun.

Profil CzechInvestu:
Agentura vznikla v roce 1992 pro podporu podnikání a investic. Od té doby se podílela na 963 investicích v celkové hodnotě 617 miliard korun. Přímo v projektech zprostředkovaných agenturou CzechInvest nachází postupně práci 187 837 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám