Hlavní obsah

Stavebnictví v listopadu vzrostlo, průmysl naopak lehce zpomalil

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Stavebnictví se v tuzemsku v listopadu opět dařilo. Meziročně vzrostlo o sedm procent. Naopak propad zaznamenala ve stejném období průmyslová výroba. Ta zpomalila meziroční tempo růstu z říjnových 8,4 na 6,7 procenta. Vyplývá to ze středečních údajů českého statistického úřadu.

Článek

Přesto průmysl roste nepřetržitě už 63 měsíců, tedy od září 2002. K růstu nejvíce přispěla výroba dopravních prostředků a zařízení a elektrických a optických přístrojů. Nedařilo se naopak výrobě koksu, rafinérskému zpracování ropy a chemické výrobě.

"Listopadová průmyslová výroba přinesla na trh určité zklamání. I když se stále jedná o slušné růstové tempo, lze vypozorovat známky ochlazování aktivity v sektoru," komentoval čertvá čísla ekonomický analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle něj riziko dalšího vývoje představuje vývoj v zahraničí. "Hrozba recese v USA s sebou přináší možnost zpomalení i evropské ekonomiky a tady pokles zahraniční poptávky po českých exportech," dodal.

Tržby z průmyslové výroby ve stálých cenách v listopadu meziročně vzrostly o 7,6 procenta, v běžných cenách byly vyšší o 8,6 procenta. Na jejich růstu se nejvíce podílela výroba dopravních prostředků a zařízení a také elektrických a optických přístrojů.

Stavebnictví se dařilo

V listopadu výrazně vzrostla produkce inženýrského stavitelství, zejména na opravách, modernizacích a rekonstrukcích silnic. 

Stavební úřady v listopadu 2007 vydaly 10 126 stavebních povolení, což je meziroční poklesl o 13,7 %.

Reklama

Výběr článků

Načítám