Hlavní obsah

Škoda Auto prodala loni rekordní počet aut

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Automobilka Škoda Auto loni prodala na všech světových trzích rekordních 630 032 vozů. Meziročně to představuje nárůst dodávek o 14,6 procenta. Podle společnosti výsledky předčily veškerá očekávání.

Článek

"Je to nejlepším výsledek firmy v historii," potvrdil Novinkám Jaroslav Černý z tiskového oddělení společnosti.

Podle něj bylo v západní Evropě prodáno necelých 330 tisíc aut. Ve východní Evropě společnost prodala necelých 10 tisíc vozů, což je zlepšení o 34 procent. Nejsilnějším trhem v této oblasti bylo Rusko.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Nejprodávanějším vozem byla modelová řada Octavia, tedy limuzíny, combi a Scouty, jichž se prodala na 237 tisíc aut.

"Veškerá očekávání pak překonal čínský trh, kde prodej v Číně vyráběného modelu Octavia byl zahájen teprve v červnu. Přesto bylo do konce roku zákazníkům dodáno více než 27 000 vozů," upřesnil Černý.

Postavení Škody Auto na tuzemském trhu

Vůz z modelové palety značky Škoda si nechalo zaregistrovat 64 306 zákazníků, tedy o 1,0 % více, než v roce 2006. A přestože je v česku nejprodávanější značkou v osobních automobilech (za dvanáct měsíců jich prodala 49 094), zaznamenala automobilka ve srovnání sloňskem pokles o 2 739 kusů. To jen dokazuje, že podíl na trhu se škodovce stále zmenšuje. Ještě předloni to bylo 41,8 %, v roce 2007 už jen 37 %. Na druhou stranu roste prodej užitkových automobilů, tedy i osobních s přepážkou v kategorii N1.

Podle něj bude letošek rokem Superba, kterého firma představí na autosalonu v Ženevě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám