Hlavní obsah

Fond na rekonstrukce paneláků má na letošek nedostatek peněz

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Chystali jste se rekonstruovat panelák s podporou státu? Zřejmě budete mít smůlu, protože vláda schválila méně peněz do programu Panel. Ten má pomoci lidem při rekonstrukci domu, ale pro letošní rok už je vyčerpaný. V panelácích přitom žije zhruba každý třetí obyvatel ČR.

Článek

„Fond dostal významně méně, zhruba o dvě miliardy,“ potvrdil Novinkám již bývalý náměstek ministerstva pro místní rozvoj Petr Pávek.

"Víme předem, že nám to stačit nebude," doplnil ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jan Wagner.

Přitom v tuzemsku je asi na tři čtvrtě miliónu panelových bytů a přibližně jen dvacet procent z nich je opravených. Například ve srovnání s Německem tak Česká republika dost zaostává. Němci mají zrekonstruováno přibližně osmdesát procent bytů a přesto to německá vláda považuje za problém.

„Program panel doposud běžel úspěšně asi pět let. Ze státního rozpočtu se přispívá na úroky z úvěru, který si žadatel vzal právě na rekonstrukci. V současnosti se zvažuje, že by podpora na splácení úroku nebyla čtyři procenta, ale dvě až čtyři, aby se uspokojilo více žadatelů,“ vysvětlil Pávek.

Program Panel:
Poskytuje dotace právnickým a fyzickým osobám na opravu, modernizaci nebo rekonstrukci panelových domů. Jedná se o úrokovou dotaci, tedy stát pomáhá vlastníkům, bytovým družstvům, společenství vlastníků či obcím se splácení úvěru. Zhruba zapět let fungování přispěl program asi dvacet miliard korun.

Reklama

Související články

Státu došly peníze na opravy paneláků

Stát v těchto dnech způsobil mnoha vlastníkům panelových domů pořádný šok. Z ničeho nic od minulého pátku pozastavil přijímání žádostí o dotace na opravy...

Výběr článků

Načítám