Hlavní obsah

Bank of America koupí problémového hypotečního obra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Druhý největší americký finanční ústav Bank of America Corp. koupí problémovou hypoteční banku Countrywide Financial Corp. za čtyři miliardy dolarů (70 miliard Kč). Dohoda zachrání největší hypoteční banku v USA před kolapsem, na jehož pokraji se ocitla kvůli problémům na trhu s bydlením v USA a krizi na úvěrových trzích.

Článek

Krok přichází jen pár měsíců poté, co Bank of America už loni v srpnu do Countrywide investovala zhruba dvě miliardy dolarů (35 miliard Kč), aby jí pomohla překonat první příznaky problémů na trhu bydlení, a jen pár týdnů poté, co šéf Bank of America Ken Lewis prohlásil, že vstup do oblasti hypoték by „znamenalo spolykat sedm let jeho slov a vyjádření.“

„Pořád existuje řada nebezpečí,“ řekl CNN analytik Bart Narter. „Lewis je odvážný. Myslím však, že se mu krok vyplatí, možná ne okamžitě, dlouhodobě ale ano.

Bank of America je druhým největším finančním ústavem v USA, hned za společností Citigroup, a má tedy značný vliv na celý trh.

Akciový trh okamžitě zareagoval

Jednání o převzetí banky začaly již ve čtvrtek. Zpráva způsobila okamžitý růst cen akcií, které už předtím začaly růst v reakci na příznivá slova šéfa Americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho.

Akcie banky Countrywide po zprávě přestaly ctít gravitační zákon a v okamžiku vyskočily o více než 70 procent. Dostaly se tak nad 8,90 USD. Pořád ale mají vysoké ztráty ve srovnání se začátkem loňského orku, kdy se akcie banky prodávaly za více než 45 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám