Hlavní obsah

Madeta se s dodavateli mléka zatím nedohodla

Právo, Novinky, Petr Pokorný, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE
Aktualizováno

Mlékárna Madeta zatím nevyjednala smír s mlékařským družstvem Jih, které jí vypovědělo koncem prosince smlouvu kvůli nízké výkupní ceně. Páteční jednání nepřineslo žádný výsledek. Novinkám to potvrdila mluvčí společnosti Barbora Danková.

Foto: Petr Pokorný, Právo

V celém sporu jde o výkupní ceny mléka.

Článek

"Obě strany budou v jednáních pokračovat příští týden v pátek," uvedla mluvčí.

Podle ní obě strany po jednání naznačily, že jejich stanoviska se sbližují a dohoda je možná. Madeta nabídla novou dohodu, přesto jsou v ní body, na kterých se farmáři nedohodli. Týká se to hlavně výkupní ceny mléka.

Farmářům jde ve sporu o to, že v Německu jim za odkup mléka platí více, proto chtěli zastavit firmě dodávky, tedy asi 650 tisíc litrů mléka denně. Madeta celkově zpracovává 1,5 miliónů litrů.

"Madeta platí za výkup mléka v ČR nejvíc. Farmáři však stále porovnávají ceny s jednou mlékárnou v Německu," doplnila Danková.

Firma v jednání již dříve pohrozila, že zavře závody v Českých Budějovicích a Strakonicích.

Profil Madety:
Akciová společnost Madeta je největší zpracovatel mléka v ČR. Za rok zužitkuje více než půl miliardy litrů, což je pětina celkové produkce v zemi. Firma na trh dodává 239 druhů mléčných výrobků, z nichž čtvrtinu prodá do zahraničí. Společnost má v současné době osm závodů – v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově, Plané nad Lužnicí, Strakonicích, Pelhřimově, Prachaticích, Řípci a zaměstnává zhruba 1500 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám