Hlavní obsah

Zahraniční obchod byl v listopadu opět rekordní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil loni v listopadu přebytkem 11,3 mld. korun, což je meziročně o 6,4 mld. korun více. Jde o zatím nejlepší listopadový výsledek. Vysokého přebytku přitom země dosáhla při nižším meziročním růstu dovozu i vývozu.

Článek

"Tempo růstu vývozu bylo nejnižší od srpna 2006, tempo růstu dovozu od dubna 2006," uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad. Listopadová bilance je v plusu od roku 2004, loňské číslo je však zatím nejvyšší.

Česko vyváží především do států EU, s nimi má bilanci aktivní 43,7 miliardy korun. Se státy mimo EU je výsledek v mínusu 32,4 miliardy korun.

Podle analytiků obchodní bilance překonala očekávání a dobré výsledky lze očekávat ve výsledcích za celý loňský rok. "I kdyby se prosincová bilance převrátila do deficitu, loňský přebytek překoná 80 milardovou hranici," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle ní je to dobrá zpráva potvrzující, že i nakonci roku tuzemská ekonomika rostla.  Dobré výsledky vyvolali silný růst kurzu koruny, která se obchodovala 25,90 koruny za euro.

Země stále dobře vyváží dopravní prostředky a stroje, v listopadu se bilance zlepšila o 3,5 miliardy korun a vývoz dokonce o 14,6 miliardy korun.

Více se dovážela paliva, ty ČR bere ze zemí mimo EU, proto se s nimi také bilance negativní. Dovoz vzrostl poprvé od září 2006, a to o 12,3 procent. Více se dovážel hlavně zemní plyn. Dovoz ropy byl nižší než v listopadu 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám