Hlavní obsah

Sílící koruna se už dostala pod 25,90 za euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Další rekord zaznamenala ve čtvrtek česká měna, když se hned v úvodu obchodování dostala na hodnotu. Koruna ve čtvrtek v úvodu obchodování posílila na nový rekord 25,90 Kč za euro. "Nejvyšší dopolední hodnota byla 25,83 koruny za euro," potvrdil Novinkám analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Článek

Už ve středu po zveřejnění výsledků prosincové inflace posílila pod hranici 26,00 Kč za euro a 17,65 Kč/USD. Rekordní nominální kurz zveřejněný serverem Patria Online přiblížil korunu k historickému maximu k oběma hlavním světovým měnám.

Podle středečního vyjádření analytičky Next Finance Markéty Šichtařové je koruna nyní velmi silná, skoro by se prý dalo říci "přehřátá". Pravděpodobnost jejího dalšího posilování tedy klesá, a naopak roste pravděpodobnost dočasné korekce, tedy oslabení nad 26,00 Kč/EUR. "Tento obrat ale může přijít ještě až za několik dní, během nichž kurz prozatím ještě může dosavadní maximum o nějaký ten haléř posunout," poznamenala.

Tuzemská měna posílala především díky středečním výsledkům inflace a čtvrteční bilanci zahraničního obchodu, který skončil v přebytku. "Koruna reagovala na nášup nových dat. Jsou to výborné zprávy pro investory do české měny," doplnil Michl.

To Novinkám při středečním rekordu kurzu koruny potvrdil i analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Podle něj lze očekávat drobnější korekci. "V dlouhodobé prognóze lze očekávat, že koruna bude posilovat i nadále. Dařit se bude i tuzemské ekonomice," dodal ekonom.

Silní koruna pomáhá ekonomice

Pro české spotřebitele posilující koruna znamená zlevnění dováženého zboží ze zahraničí, především elektroniky, oblečení a také zájezdů do ciziny. Na druhou stranu čeští exportéři ztrácejí cenovou konkurenceschopnost na zahraničních trzích a silná koruna se negativně může promítnout do jejich hospodářských výsledků.

"Doporučujeme exportérům, aby se pojistili proti dalšímu posilování koruny," uzavřel Michl.

Navíc posilující měna má příznivý dopad na ceny pohonných hmot, které od nového roku začaly zdražovat. Kdyby nebyl kurz koruny v posledních měsících tak příznivý, zvyšování cen by bylo markantnější. Průměrná cena paliv se v pondělí držela na 30,85 Kč za litr nejprodávanějšího Naturalu 95 a 31,53 Kč za litr motorové nafty.

Reklama

Výběr článků

Načítám