Hlavní obsah

Koruna pokořila další historický rekord k euru

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Česká měna ve středu odpoledne dále posílila a po 16. hodině se krátce dostala na své historické maximum proti euru na 25,93 Kč/EUR. Vůči dolaru stála koruna na 17,68 Kč/USD.

Článek

Ekonomický analytik Raiffeisenbank Aleš Michl Novinkám potvrdil informaci serveru Patria Online, že se kurz skutečně krátce dostal pod 26 korun za eur. Impulsem byla zpráva o rychlém růstu spotřebitelských cen v prosinci. Potraviny a další výrobky tak podražily nejvíce za posledních sedm let.

"Koruna reagovala na velkou inflaci, která vyvolala spekulaci na růstu úrokových sazeb. To je příznivá zpráva pro investice do naší měny," řekl analytik.

Podle jeho informací však tuzemská měna vzápětí lehce oslabila a obchodovala se na 25,96 Kč/EUR.

Podle dlouhodobých prognóz by ale česká měna posilovat i nadále. "Dařit se bude i ekonomice. Lze předpokládat jen drobnou korekci v kurzu koruny v nejbližších měsících," dodal Michl.

Silná koruna tlačí na ceny benzínu

Posilující měna má příznivý dopad na ceny pohonných hmot, které od nového roku začaly zdražovat. Kdyby nebyl kurz koruny v posledních měsícíh tak příznivý, zvyšování cen by bylo markantnější. Průměrná cena paliv se v pondělí držela na 30,85 Kč za litr nejprodávanějšího Naturalu 95 a 31,53 Kč za litr motorové nafty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám