Hlavní obsah

Ceny vzrostly v prosinci nejvíc za posledních sedm let

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA
Aktualizováno

Růst spotřebitelských cen na konci loňského roku meziročně zrychlil na 5,4 procenta z pěti procent v listopadu. Jde o nejvyšší meziroční nárůst od srpna 2001, oznámil ve středu Český statistický úřad.

Článek

Za růstem cen jsou stejně jako v předchozím měsíci především dražší potraviny, ale například i doprava. Podle českého statistického úřadu meziročně nejvíce podražily například pekárenské výrobky a obiloviny, a to o 20,5 procenta.

Výrazné skoky v cenách zaznamenala i pšeničná mouka, která podražila téměř o padesát procent, či mléko, jehož cena se zvedla více než o třicet procent.

Analytici jsou inflací zaskočení

"Prosincový růst spotřebitelských cen nás svou agresivitou překvapil. Před lednovým cenovým skokem jsme pro prosinec očekávali oddechový čas," okomentoval inflaci ekonomický analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

To potvrzuje i Vojtěch Benda z ING Wholesale Banking, podle kterého růst cen překonal všechny odhady.

Podle něj mají dražší potraviny dopad na další položky. "Znatelný vzestup cen zaznamenala skupina stravování a ubytování," doplnil Vejmělek.

Podle něj mají dražší potraviny dopad na další položky. "Znatelný vzestup cen zaznamenala skupina stravování a ubytování," doplnil Vejmělek.

Průměrná meziroční míra inflace za celý rok 2007 dosáhla 2,8 procenta, zatímco o rok dříve ceny rostly o 2,5 procenta.

Na rostopucí inflaci pravděpodobně zareaguje i Česká národní banka. "Pravděpodobnost růstu úrokových sazeb na 3,75 % na příštím zasedaní bankovní rady se významně zvýšila,"dodal Benda.

Další zdražování přijde během ledna

"Už v lednu se inflace vyhoupne nad 6 procent, když podraží celá škála zboží a služeb od energií až po televizní poplatky," řekl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Zároveň však dodal, že se není čeho obávat, protože se během roku bude růst cen postupně zmírňovat. "Letošní průměrná inflace v porovnání s loňskými 2,8 procenty cca dvojnásobné hodnoty," uzavřel ekonom.

Co nejvíce podražilo (v procentech):
chleba34,6
vejce31,3
mléko30,8
máslo41,5
jedlý olej22,2
tabákové výrobky29,0
pivo6,6
sýry25,5
pohonné hmoty12
restaurace3,7
čisté nájemné9,6
vodné6,7
stočné5,5
elektřina7,9
plyn3,6

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám