Hlavní obsah

Nezaměstnanost v ČR mírně stoupla na šest procent

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v Česku v posledním měsíci roku 2007 vzrostla na šest procent. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se zvýšil na 331 696 osob. Přesto však zůstává vysoký počet volných pracovních míst, jak uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Článek

Podle něj se z 6,4 procentna celkové nezaměstnanosti podíleli absolvensti škol. Úřady jich tedy evidovaly necelých 23 tisíc.

V listopadu byla míra nezaměstnanosti v tuzemsku nejnižší na posledních devět let, v průměru se totiž pohybovala na 5,6 procenta.

Přehled nezaměstnanosti (v procentech)
regiony s nejnižší mírou:
Praha2,2
Praha-západ1,6
Praha-východ1,8
Mladoboboleslavsko2,2
regiony s nejvyšší mírou:
Mostecko15,5
Karvinsko13,4
Teplice11,7
Ústí nad Labem11,3

"Loňský rok se zapíše do dějin jako historicky nejúspěšnější rok z hlediska vývoje nezaměstnanosti. Nezaměstnaných ubylo o rekordních 94 tisíc a jejich počet klesl na nejnižší hodnotu za desetiletí," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle něj je v tuzemsku zaměstnáno na čtvrt miliónu cizinců.

Rychle rostou i platy

Navíc vysoká zaměstnanost nutí zaměstnavatele nabízet konkurenční platy, které tak rychle rostou. Již v pondělí oznámil Český statistický úřad, že výplaty našinců rostou v posledních letech nejrychleji z deseti nově přistupujícch států EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám