Hlavní obsah

Stát musí vrátit spořitelnám 55 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO/PRAHA
Aktualizováno

Šestice českých stavebních spořitelen dostane zpět 55 miliónů korun, které musely zaplatit za údajnou nedovolenou výměnu informací. Brněnský krajský soud v úterý zrušil příslušné rozhodnutí antimonopolního úřadu, který loni pokutu uložil.

Článek

„Vyměňované informace neměly vypovídací hodnotu o tom, jaké obchodní kroky lze do budoucna od jednotlivých společností očekávat. V tomto případě nejde ani o zakázanou kartelovou dohodu,“ uvedli soudci v rozhodnutí.

Sankce se týkala Českomoravské stavební spořitelny, Stavební spořitelny ČS, Modré pyramidy, Raiffeisen, Hypo a Wüstenrot.

Podle antimonopolního úřadu se právě tato šestice měla domlouvat například na výsledcích svého podnikání ve stavebním spoření. Úřad se domníval, že toto jednání mohlonarušit hospodářskou soutěž, proto jednotlivým bankovním subjektům vyměřil pokuty v řádech miliónů pokut.

Ale již v dubnu loňského roku, kdy antimonopolní úřad o pokutách rozhodl, předseda ÚOHS potvrdil, že se nepodařilo prokázat kartel či kolektivní zneužití dominantního postavení.

Výše původních pokut (v miliónech Kč):
Českomoravská stavební spořitelna20,5
Česká spořitelna11,7
Modrá pyramida9
Raiffeisen5,3
Hypo4,6
Wüstenrot3,9

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám