Hlavní obsah

Do letadla bez letenky, jenom s kódem v mobilu

Právo, Jiří Novotný
HOUSTON

Na letišti v americkém Houstonu se už mohou cestující odbavit a dostat do letadla nejen bez papírové letenky, ale nemusejí mít ani palubní vstupenku. Stačí jim se pouze vykázat kódem, jenž pasažérovi v rámci systému rezervace zašle předem letecká společnost na mobilní telefon či kapesní počítač.

Článek

„Při příchodu do odbavovací haly a pak k letadlu cestující přiloží displej mobilu nebo kapesního počítače ke čtecímu zařízení a všechny formality jsou ihned vyřízeny,“ popsal novinku mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Kód tvoří směs černobílých čtverců a obdélníků, podobně jako na zboží v supermarketu. Obsahuje všechny potřebné údaje o cestujícím a jeho letu. Využít takového způsobu odbavení zatím ovšem v Houstonu lze pouze na linky společnosti Continental Airlines.

„Testování skončí v březnu, a pokud se osvědčí, bude jen otázkou času, kdy novinku převezmou i další letiště a aerolinky,“ je přesvědčen Okamura.

Do států Schengenu na palubní vstupenku

Změna způsobu odbavení čeká řadu cestujících od konce března i na mezinárodním letišti v Praze-Ruzyni. V Terminálu 2, jenž je určen pro lety do zemí schengenského prostoru, totiž skončí pasové kontroly.

„Cizineckou a pohraniční policii nahradí při odletech z Terminálu 2 pracovníci Letiště Praha. Ti budou kontrolovat pouze palubní vstupenky, jež cestující opravňují ke vstupu do tranzitního prostoru,“ sdělila mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Pasová kontrola však i poté zůstane v Terminálu l, odkud se létá do ostatních zemí mimo Schengen.

Ve spojovací chodbě mezi oběma terminály bude koncem března zřízena hranice mezi oběma těmito prostory. „Cizinecká a pohraniční policie tam bude kontrolovat pasy cestujících přestupujících v Praze na cestě do neschengenských zemí,“ upřesnila Krejčí.

Na linkách z Británie i dvě palubní zavazadla

Velká Británie od včerejška zmírnila bezpečnostní opatření týkající se palubních zavazadel. Na letištích Heathrow, Stansted a City Airport a také při letech z Manchesteru, Glasgowa, Edinburghu a Aberdeenu si již cestující smějí vzít do letadla dvě příruční zavazadla místo dosavadního jednoho. Sdělilo to britské ministerstvo dopravy.

Tato změna odbavovacích podmínek se týká všech vnitrostátních i mezinárodních linek ze zmíněných letišť, tedy i do České republiky. Nadále ovšem platí omezení týkající se množství tekutin, gelů a sprejů v příručních zavazadlech. Musejí být v uzavíratelných průsvitných umělohmotných sáčcích a přípustná jsou pouze jednotlivá balení o obsahu do 100 mililitrů.

Na letišti v Praze-Ruzyni podle ČTK většina leteckých společností i nadále dovoluje cestujícím vzít si na palubu letadla pouze jedno příruční zavazadlo. Například cestující ČSA si může s sebou do kabiny vzít zavazadlo o maximálních rozměrech 56x45x25 centimetrů a věci osobní potřeby, jako je dámská kabelka, deštník, fotoaparát, kamera, či přenosný počítač. Celková hmotnost všech těchto věcí i s příručním zavazadlem nesmí přesáhnout 12 kilogramů, v business třídě pak 18 kg.

Reklama

Výběr článků

Načítám