Hlavní obsah

Daň z nemovitosti vzrostla až trojnásobně, satelity na ní prodělají

Novinky, Tomáš Holý
ČESKÁ REPUBLIKA

Hlouběji do kapes budou muset v novém roce sáhnout majitelé domů či bytů, a to zejména na malých vesnicích, kde se zvyšuje daň z nemovitosti. Ta v nejméně obydlených místech narostla více než trojnásobně.

Článek

Nyní budou obyvatelé vesnic do tisíce obyvatel platit za jeden metr čtvereční pozemku jednu korunu. Ještě loni to bylo u obcí do 300 obyvatel 30 haléřů, v obcích do šesti set obyvatel 60 haléřů.

„Obce tím získávají nástroj, který jim umožní lépe hospodařit s daněmi. Navíc si obce mohou vyhláškou koeficient daně navýšit dvakrát až pětkrát,“ komentoval situaci náměstek ministra financí Petr Chrenko. Podle něj na daních nejmenší obce dříve prodělávaly.

Na osvobození od daně doplácí rychle se rozvíjející satelity

Teď se situace obrací a doplácet na daních budou rychle se rozvíjející obce. Například tak bude strádat pokladna v Chýni u Prahy, kde již novostavby převažují. Za posledních sedm let se zde počet obyvatel zdvojnásobil. „V roce 2001 jsme měli nahlášených 645 obyvatel, teď je téměř 1200,“ řekla Novinkám místostarostka obce Věra Kovářová.

Podle ní tím obec přichází o značnou část peněz, vyšší daně zaplatí jen starousedlíci. „Nemáme z toho vůbec nic, ale navíc musíme investovat do rozvoje vesnice,“ míní Kovářová. Sama prý bydlí v novostavbě. „Ale klidně bych daň zaplatila, když vím, že ty peníze jdou obci,“ uzavřela.

Novostavby jsou od daní osvobozeny na 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám