Hlavní obsah

Litvínov byl kvůli prasklému horkovodu opět bez tepla

Právo, Novinky, ČTK, znk, koc, lž
LITVÍNOV
Aktualizováno

Firma United Energy by měla do páté hodiny odpoledne obnovit dodávky tepla do Litvínova. Domácnosti ve městě neměly teplo od sobotního večera. Porucha horkovodu byla odstraněna už o půl sedmé ráno, do domácností však teplo začalo opět proudit až odpoledne.

Článek

Mohla za to porucha na páteřní trase horkovodu z teplárny Komořan do Litvínova, kterou technici firmy United Energy objevili už v neděli večer. "Nejpozději kolem 17. hodiny by ve většině domácností měly zase hřát radiátory a téct teplá voda," řekla Právu mluvčí společnosti Kateřina Táborská.

"Od půlnoci do 07:30 jsme pracovali a nyní je závada už odstraněna," řekla mluvčí společnosti Kateřina Táborská. Podle ní ale uniklo velké množství horké vody a napouštění systému bude trvat celé dopoledne. Domácnosti tak budou dostávat teplo až odpoledne. "Nějakou dobu trvá, než se systém napustí," uvedla Táborská.

Teplo ani teplá voda

První poruchu na horkovodu zaznamenali technici v sobotu večer v blízkosti závodu Schöller v Litvínově. Horkovod do Litvínova proto v neděli brzy ráno odstavili, aby ji mohli odstranit.

"Bydlíme v centru města, jen pár desítek metrů od místa havárie a ani po najetí horkovodu jsme neměli ani vlažné topení a to nemluvím o teplé vodě," informoval Novinky obyvatel města Vladimír Němec.

United Energy provozuje elektrárnu s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla v Komořanech u Mostu o celkovém instalovaném elektrickém výkonu 239 MW. Zásobuje teplem více než 34 000 domácností v Mostě a Litvínově a řadu nebytových prostor, průmyslových podniků, zdravotnických zařízení, škol a další. „Obyvatel Mostu se odstávka nijak nedotkla a dodávky jsou tam plynulé,“ poznamenala Táborská.

V Liberci tekla zakalená voda

Problémy s vodou měli i obyvatelé Liberce, kde od neděle tekla z kohoutků zakalená voda. "Závadu, která způsobila zhoršení kvality pitné vody, jsme odstranili," řekla Novinkám Iveta Kardianová z tiskového oddělení Severočeských vodovodů a kanalizací. "Zlepšení kvality vody v domácnostech očekáváme během dnešního dne," sdělila.

V současné době společnost pracuje na odstranění přetrvávajících sekundárních problémů v síti, které se kromě Liberce odehrály v oblastech Harcova až po Ruprechtice, Stráže nad Nisou, Machnína, Chrastavy, Andělských hor. "Náhradní zásobování je poskytováno cisternami. Mateřské školky, nemocnice, diagnostické ústavy společnost zásobila přednostně prostřednictvím cisteren," doplnila Kardianová.

Bez vody jsou i některé rodiny v Hradci Králové

Mrazivé počasí způsobilo v pondělí dopoledne poruchu i na vodovodním řadu v Kladské ulici v Hradci Králové. „Přerušení dodávky vody se týká se asi 15 rodinných domků, jednoho bytového domu a areálu s několika firmami. Obnovení dodávky vody předpokládáme dnes do 15 hodin,“ uvedla mluvčí společnosti Královéhradecká provozní Radka Máslová s tím, že příčinou úniku vody je zlom na litinovém potrubí.

Zásah správců vodovodní sítě si vyžádal dopravní omezení v délce přibližně 50 metrů. „Doprava bude svedena do jednoho jízdního pruhu. Vzhledem k nezbytné následné úpravě povrchu vozovky potrvají dopravní omezení nejdéle do konce týdne,“ dodala Máslová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám