Hlavní obsah

Autobusová doprava zdražuje, cenová válka pokračuje

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny u autobusových dopravců od nového roku rostou. Na nejvytíženějších tazích z Prahy do Plzně, Brna a do Karlových Varů se však ceníky otřásají nejvíce. Největší dopravci si šlapou na paty, proto nevylučují, že navýšené jízdné by se mohlo zase o něco snížit.

Článek

V průměru vzrostly ceny ne regionálních tazích o deset procent kvůli zvýšení nižší sazby DPH z pěti na devět procent a rostoucím cenám motorové nafty. Ale například Student Agency zdražil na některých tratích až o třetinu.

„Ze 70 na 90 korun jsme zdražili na lince Praha, Zličín - Plzeň a z 95 na 130 korun na lince Brno - Praha, Roztyly. Rozhodli jsme se, že necháme konkurenci trochu žít,ale kdyby bylo třeba, tak půjdeme pod náklady, tak abychom si udrželi cestující,“ řekl Novinkám ředitel firmy Radim Jančura.

Dopravci však nespí a ČSAD Plzeň bude ceny jízdenek do Prahy upravovat až v polovině ledna. „Chceme více konkurovat, proto půjdeme pod cenu u Student Agency,“ uvedl ředitel firmy Miroslav Hucl.

Stabilní jízdné se snaží udržet regionální dopravce Autobusy Karlovy Vary na lince do Prahy. „Držíme se pravidla, že na dálkových trasách zdražovat nechceme. Zatím stále jezdíme za 110 korun a budeme čekat, jak se zachovají ostatní,“ komentoval pro Novinky ředitel společnosti Zdeněk Suchan.

Ceny základního jízdného na trase z Prahy do Brna Karlových Varů se zatím snaží udržet i Asiana.

Porovnání cen vybraných dopravců (v kč):
společnostzákladnízlevněné
Asiana
Praha - Karlovy Vary12090
Praha, Florenc - Brno180135
Student Agency
Praha - Karlovy Vary7050
Praha, Florenc - Brno200150
Praha. Roztyly - Brno13097
Praha, Zličín - Plzeň (od 7.1.)9067
ČSAD Plzeň
Praha, Zličín - Plzeň6010 % sleva na kartu ISIC
Praha, Florenc - Plzeň8010 % sleva na kartu ISIC
Autobusy Karlovy Vary
Praha - Karlovy Vary11010 % sleva na kartu ISIC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám