Hlavní obsah

Zrušení podpor stavebního spoření ekonomům nevadí

Novinky, toh
PRAHA

Tuzemská bytová výstavba není v tuzemsku podle ekonomických analytiků ohrožena. Omezení státních dotací na stavebním spoření, které naznačil premiér Mirek Topolánek, by tak nemělo mít bezprostřední dopad na bydlení v Česku.

Článek

„Zrušíme podporu stavebního spoření? Já jsem na to připraven,“ řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny premiér Mirek Topolánek. Zdůvodnil to tím, že spoření neplní svou funkci, lidé jej využívají na spoření na cokoliv, ne jen na bydlení.

„Bytová výstavba by rozhodně utrpět neměla, většinou je financována z hypoték,“ řekl Novinkám analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Podle něj je to naopak jedna z cest, jak dosáhnout vyrovnaného státního rozpočtu. Stát by tak ušetřil asi až dvacet miliard korun. Zároveň však dodává, že změna by měla přijít v celém komplexním balíku daňových opatření.

Vladimír Pikora, analytik Next Finance, uvedl, že s omezením státní podpory do bydlení se dlouhodobě počítá. „Není to překvapivé. Výši státní podpory už omezovala předchozí vláda,“ uvedl. Domnívá se, že není pravděpodobné, aby byla státní podpora na bydlení úplně zrušena. Navíc by to vedlo k tomu, že by lidé na poslední chvíli uzavřeli více smluv, a stát by tak na podpoře vyplatil více.

Stavební spoření stále plní svoji funkci

„Pokud dojde k zrušení státní podpory, postupně se zlikviduje celý systém stavebního spoření,“ míní Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. Podle něj stavební spoření stále plní svoji funkci. „Za rok 2006 půjčily stavební spořitelny přes padesát miliard korun. V loňském roce to bylo odhadem přes sedmdesát miliard korun,“ vypočetl Šedivý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám