Hlavní obsah

Topolánek se nebrání zrušení podpory na stavební spoření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek je připraven zrušit státní podporu stavebního spoření. Podle něj lidé už stavební spoření nevyužívají pro zlepšení bytové situace. Řekl to v rozhovoru pro páteční vydání Hospodářských novin. Neřekl, kdy chce podporu zrušit.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS) (vlevo) a ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)

Článek

Stát nyní podporuje stavební spoření ročním příspěvkem až ve výši 3000 korun. Úroky z vkladů jsou osvobozeny od daní z příjmů a lidé si z daní mohou odečíst úroky z případného úvěru.

Ministr financí Miroslav Kalousek připravil nový zákon o dani z příjmu a audit daňových výjimek. Nyní ho projednávají ekonomičtí ministři a během pár týdnů by měl dorazit do vlády. "Zatím jsme se nedohodli, které výjimky se omezí. Okamžité zrušení státní podpory by stavební spoření položilo. O zrušení daňových úlev na stavební spoření a hypotéky budeme diskutovat, dokážu si je představit," řekl Kalousek.

Stavební spořitelny půjčily za 11 měsíců loňského roku téměř 67 miliard korun. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2006 šlo o devětatřicetiprocentní nárůst a za celý rok 2006 spořitelny poskytly úvěry za téměř 53 miliard korun. Vyplývá to ze statistik šesti stavebních spořitelen.

Lidé si ale stavební spoření stále častěji zakládají jako dobrý způsob ukládání peněz. Využívají především státní podpory. Ta byla ještě před lety 4500 korun ročně.

ODS ve volební programu uváděla, že bude usilovat o to, aby stavební spoření s podporou šlo čerpat jen na bydlení, dnes jej lidé mohou používat k jakýmkoliv účelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám