Hlavní obsah

Ropa poprvé v historii dosáhla na 100 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká ropa ve středu poprvé v historii překonala cenu 100 dolarů za barel. Za rekordem stojí slabý dolar, obavy z nedostatku zásob a násilí v Nigérii, která je významným exportérem suroviny.

Článek

Barel americké ropy WTI se ve středu odpoledne prodával za rovných sto dolarů na komoditním trhu v New Yorku. Cena se týká dodávek na únor. Kolem 19:00 SEČ americká ropa o část zisků přišla a prodávala se za 99,41 dolaru. Severomořská ropa Brent zdražila o 3,78 dolaru na 97,63 USD.

Absolutní cena americké ropy se tak těsně přiblížila historickému rekordu z roku 1980. Při započtení inflace byla ropa nejdražší v dubnu 1980, rok po islámské revoluci v Íránu. V přepočtu na dnešní hodnotu dolaru stála tehdy ropa 101,7 dolaru za barel.

Důvodů je více

"Je to výsledek kombinace faktorů," řekl analytik Nauman Barakat ze společnosti Macquarie Futures USA. Upozornil zejména na slabší dolar, očekávání dalšího poklesu úrokových sazeb ve Spojených státech a situaci v Nigérii.

Úterní útoky ozbrojenců v nigerijském ropném centru Port Harcourt posílily obavy z dalšího narušení vývozu ropy ze země. Nigérie je osmým největším exportérem ropy na světě. Časté útoky ozbrojenců od února 2006 však vedly k poklesu vývozu zhruba o 20 procent a přiměly tisíce pracovníků z ropného průmyslu k odchodu ze země.

Cena americké ropy se loni zvýšila téměř o 58 procent, tedy nejprudším tempem v tomto desetiletí. V listopadu se kvůli oslabení dolaru a poklesu zásob suroviny v USA vyšplhala až na rekordních 99,29 dolaru, připoměla agentura Reuters.

DŮVODY ROSTOUCÍ CENY ROPY
SLÁBNOUCÍ DOLARRopa je typická dolarová komodita, klesající dolar ji zlevňuje pro nedolarové odběratele a zvyšuje tak poptávku. Prodejci tak kompenzují ztráty z poklesu dolaru zvyšováním cen.
NAPĚTÍ VE SVĚTĚK růstu ceny ropy přispívá napětí v Nigérii a na Blízkém východě, převážně potom neklidná situace v Iráku a spory Západu s Íránem kvůli íránskému jadernému programu. Přetrvává i napětí mezi Tureckem a kurdskými povstalci na severu Iráku. Neklid v této oblasti by mohl za určitých okolností destabilizovat území, které je klíčové z hlediska vývozu ropy.
POPTÁVKAJestliže byly v minulosti cenové skoky způsobeny přerušením dodávek, v současnosti je trend opačný. Ropy je podle analytiků sice dostatek, stále však roste poptávka, kterou zvyšuje například růst světové ekonomiky a nástup Číny jako hospodářské velmoci. Největším spotřebitelem ropy zůstávají USA.
ZÁSOBY V USAHlavním důvodem růstu jsou nadále nízké zásoby, především ve Spojených státech, kde se ropy vzhledem k velikosti ekonomiky spotřebovává zdaleka nejvíce. Obavy se ještě zvyšují také vzhledem k počátku zimní topné sezony na severní polokouli.
SPEKULANTIExperti se shodují, že cenu ropy nyní ženou vzhůru také spekulace na její další vzestup, převážně potom aktivita hedgeových fondů. "Spousta spekulantů, kteří si spálili prsty na cenných papírech spojených s trhem hypoték v USA, se vrhla na ropná pole," charakterizoval situaci server Spiegel Online.
TĚŽBA OPECČlenové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) sice od 1. listopadu oficiálně zvýšili těžbu o půl miliónu barelů na zhruba 27,2 miliónu barelů denně, cena ropy ale na tento krok prakticky nereagovala. Země dovážející ropu chtějí, aby OPEC dál zvýšila produkci. Organizace přislíbila zajištění včasných a dostatečných dodávek suroviny na trh, ale ke slabému kurzu dolaru ani k možnosti další úpravy objemu těžby ropy se nevyjádřila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám